Web Analytics

Марта Фєдіна визнана найкращою в Європі в артистичному плаванні у 2022 році

Українка Марта Фєдіна здобула нагороду LEN Awards як найкраща спортсменка в Європі в артистичному плаванні у 2022 році. 

Про це повідомляється на офіційному сайті Європейської ліги плавання (LEN). 

Марта Фєдіна набрала 60,61% голосів. 

Марта Фєдіна — найкраща спортсменка Європи в артистичному плаванні у 2022 році. Фото: facebook.com/marta.fedina

Майже втричі менше голосів набрала інша номінантка у цій категорії — італійка Лінда Черруті (22,92%). На третьому місці — австрійська спортсменка Васілікі Александрі (16,41%). 


Марта Фєдіна родом з Донецька, у 2014 році переїхала до Харкова, де тренувалася до повномасштабного російського вторгнення. Дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор у Токіо (2022). У дуеті з Анастасією Савчук Марта завоювала першу в історії України олімпійську нагороду в артистичному плаванні. У 2022 році Фєдіна здобула шість золотих нагород на чемпіонаті Європи у Римі, стала дворазовою срібною медалісткою та триразовою бронзовою на чемпіонаті світу у Будапешті-2022.

На сторінках у соцмережах Марта послідовно виступає за усунення від змагань російських спортсменів. Внаслідок російських обстрілів у Харкові пошкоджений басейн, де займалися харківські плавчині. Головна тренерка української збірної з синхронного плавання Світлана Саідова, яка нині тренує команду у Києві, у нещодавньому коментарі ТСН сказала: «Завоюємо ми ліцензії [на Олімпіаду в Парижі у 2024 році] чи ні, якщо росіяни братимуть там участь, ми не поїдемо категорично».