Web Analytics

Путін визнав «ДНР» і «ЛНР»: як відреагували Зеленський та світові лідери

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання так званих «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки». 

Зі зверненням щодо визнання самопроголошених «республік» до президента Володимира Путіна 21 лютого звернулися їхні лідери — Денис Пушилін і Леонід Пасічник.

Обоє посилалися нібито на занепокоєння від дій України. Денис Пушилін у своєму зверненні попросив визнати «ДНР» як «незалежну, демократичну, правову та соціальну державу».

«Також просимо розглянути можливість укладання договору про дружбу та співпрацю між «ДНР» та Російською Федерацією, передбачивши співпрацю у сфері оборони», — сказав він.

Леонід Пасічник попросив визнати «суверенітет і незалежність «ЛНР».

Леонід Пасічник та Денис Пушилін. Фото: investigator.org.ua

Володимир Путін того ж дня скликав засідання Ради безпеки Росії.

Заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв заявив, що в разі подальшого погіршення ситуації на Донбасі Росії доведеться визнати незалежність самопроголошених «республік».

«На мій погляд, якщо ситуація буде розвиватися таким шляхом, про який я щойно сказав, а жодних ознак поліпшення немає, то єдиним виходом у цьому випадку залишиться визнання правосуб'єктності відповідних територій», — цитує Медведєва пресслужба Кремля.

Керівник російської Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін запропонував «дати Заходу останній шанс, щоб той змусив Київ розпочати виконання Мінських домовленостей».

На пропозицію щодо визнання «ДНР» і «ЛНР» відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Зараз не тільки Україна, а й увесь світ уважно стежать за діями РФ за визнанням ОРДЛО. Усі розуміють наслідки такого кроку. Зараз багато емоцій та поривів, але саме зараз усі мають холоднокровно фокусуватися на зусиллях деескалації. Іншого шляху немає«, — написав він у Twitter.

Кулеба додав, що 22 лютого у Вашингтоні обговорюватиме це питання з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, після чого вирушить до Нью-Йорка і виступить на Генасамблеї ООН.

Після засідання Володимир Путін телефоном обговорив ситуацію з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Він повідомив їм, що найближчим часом планує підписати указ щодо визнання незалежності.

«Президент Франції та Федеральний канцлер ФРН висловили розчарування таким розвитком. Водночас ними було позначено готовність до продовження контактів», — наводить Кремль реакцію Макрона та Шольца.

Пізніше Путін виступив зі зверненням до росіян, під час якого підписав укази про визнання незалежності «ДНР» і «ЛНР». 

«Вважаю необхідним прийняти вже давно назріле рішення: негайно визнати суверенітет «ДНР» і «ЛНР», — прокоментував він.

В обох указах російському Міноборони доручається «забезпечити до укладення договору здійснення збройними силами РФ на території республіки функцій щодо підтримання миру».

Під час свого виступу він заявив, що Україна «розколота» та переживає соціально-економічну кризу, звинуватив керівництво держави у співпраці з НАТО, яка нібито загрожує безпеці Росії, розкритикував санкційну політику західних країн.

Володимир Путін додав, що «Росія має повне право приймати рішення для забезпечення своєї безпеки».

Крім того, він підписав з Пушиліним і Пасічником угоди про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу між Росією та «ДНР» і «ЛНР».

Путін також попросив Федеральні збори ратифікувати документи.

Володимир Путін. Фото: kremlin.ru

У відповідь на ці дії президент України Володимир Зеленський заявив, що своїми рішеннями щодо визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія порушує суверенітет і територіальну цілісність України та легалізує свої війська на Донбасі, які перебували там з 2014 року.

«Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки у зв'язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії», — наголосив Зеленський.

Він додав, що визнання незалежності може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах «Нормандської четвірки».

«Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє», — сказав президент України.

Міністерство закордонних справ України направило державам — членам Ради Безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації, ініціювало скликання засідання Радбезу ООН та ОБСЄ.

«Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації», — зазначив глава держави.

Також ініційовано екстрене скликання саміту «Нормандської четвірки».

«Від наших партнерів ми очікуємо чітких і дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати РФ словами», — сказав Зеленський. 

Він запевнив, що Україна залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню і «не піддається на провокації».

Cекретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов наголосив, що держава виконуватиме всі взяті на себе зобов’язання щодо своїх громадян — жителів окупованої частини Донецької та Луганської областей, які бажатимуть переїхати на підконтрольну територію. За потреби Україна також готова розширити ці зобов'язання.

«Всі члени Ради національної безпеки і оборони перебувають на своїх місцях. Сектор переведено у режим 24/7», — додав Данілов.

Олексій Данілов. Фото: president.gov.ua

На ситуацію відреагували й лідери держав-союзників України та міжнародних організацій. Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської ради Шарль Мішель у спільній заяві засудили рішення Путіна щодо визнання незалежності «ДНР» і «ЛНР».

«Цей крок є грубим порушенням міжнародного права та Мінських домовленостей. Європейський Союз запровадить санкції проти осіб, причетних до цих незаконних дій», — мовиться у заяві.

Фон дер Ляєн і Мішель зазначили, що ЄС підтверджує свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Заява для преси Президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн та Голови Європейської ради Шарля...

Опубликовано European Union in Ukraine Понедельник, 21 февраля 2022 г.


У відповідь на визнання Путіним «ДНР» і «ЛНР» президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій щодо них, повідомили у пресслужбі Білого дому.

«Передбачуване визнання Російською Федерацією так званих «ДНР» і «ЛНР» становить незвичайну і надзвичайну загрозу національній безпеці і зовнішній політиці Сполучених Штатів», — йдеться у повідомленні.

Серед іншого, санкції передбачають заборону громадянам США інвестувати в «ДНР» і «ЛНР», ввозити у Сполучені Штати будь-які товари, послуги та технології з цих регіонів, а також експортувати туди американські товари.

У Білому домі пояснили, що указ має на меті позбавлення Росії «можливості отримати вигоду з її кричущих порушень міжнародного права».

Джо Байден. Фото: Facebook/The White House


Ситуація на Донбасі суттєво загострилася із 17 лютого. Є загиблі та поранені, пошкоджено низку цивільних об'єктів.