«Ніхто не руйнував пам'ятку»: Кернес про «Каскад»

Останні 20 років фонтан «Каскад» ледве тримався, стверджує Харківський міський голова Геннадій Кернес. 

Про це йдеться у дописі на його сторінці у Facebook.

«Каскад останні 20 років тримався на чесному слові. Постійні вібрації метро та зміни в грунті не давали втілити жодного постійного рішення. Плюс підтоплення почало загрожувати реліктовим деревам, саме у цій частині саду ростуть цінні екземпляри ще каразінських часів. Працюючи над комплексною реконструкцією Сада Шевченка, ми ухвалили рішення — зберегти видовий майданчик та верхній фонтан, облаштувати пішохідний схил, зробити красиві сходи і велику водойму внизу. При цьому через увесь сад простягнеться нове, каскадне озеро, з фонтанами, рециркуляцією, потужним п'ятиступеневим очищенням! Там, як і раніше, але вже без ризику для життя можна буде спуститися до води й провести час», — сказано у дописі. 

Візуалізація зі сторінки Кернеса у Facebook

«Ніхто не руйнував пам'ятку, почуйте. Це рішення в компетенції міської влади, і ми пішли на нього, тому що так вимагає час і здоровий глузд... Сад Шевченка — історичне місце, і в цій концепції ми йдемо шляхом збереження ландшафту, але й в дусі часу. Вірю, що вийде. І вдячний усім небайдужим», — йдеться у дописі. 

Чи проводилися експертизи щодо «змін у грунті», якщо так, то ким саме і які висновки цих досліджень, у дописі мера інформації нема. 

На початку квітня стало відомо, що міська влада внесла корективи у проект реконструкції фонтану, вирішивши не лишати «Каскад» у первинному вигляді, яким його знають більше 60 років. 

Автор проекту реконструкції Антон Прощенко у коментарі UA: Харків сказав, що зміни до проекту реконструкції внесли на вимогу замовника, комунального підприємства «Харківзеленбуд»: «Є якісь об’єктивні та суб’єктивні рішення у замовника. І тут я не готовий відповісти, чому так. Але були деякі зміни внесені у проект технічним завданням. Замовник перед нами не зобов’язаний звітувати. Нам дали нове технічне завдання, воно не суперечило чинному законодавству, тому ми внесли зміни до проекту».