Web Analytics

«Принуждение» к реформам

20 марта Еврокомиссия и представитель ЕС по иностранным делам обнародовали ежегодный «пакет докладов относительно стран-соседей». В документе, кроме прочего, содержится 10 пунктов — что нужно сделать Украине в 2013 году. «МедиаПорт» приводит официальный текст на украинском языке, опубликованный на сайте Представительства ЕС в Украине.

Этот «пакет» включает: Общее послание («У напрямку до сильнішого партнерства»), которое оценивает внедрение Европейской политики соседства в 2012 году; доклады «Партнёрство ради демократии и общего благосостояния», доклады о реализации инициативы «Восточное партнёрство»; 12 докладов о шагах конкретных стран, в частности, Украины.

Так, Европейский союз, «на основании доклада этого года и в ожидании стабильного выполнения Повестки дня ассоциации в 2013 году», призывает Украину к выполнению таких действий:

1. Якнайшвидше вжити заходи для запровадження надійної виборчої системи, заснованої на Виборчому кодексі та чітких правилах щодо збалансованого доступу кандидатів до медіа; повністю виконати інші рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ щодо парламентських виборів, проведених у жовтні 2012 року, та знайти розв’язання їхніх вад, відповідно до публічних запевнень Прем’єр-Міністра України щодо [готовності] до інклюзивного діалогу з опозицією;

2. Без подальших зволікань вирішити справи політично вмотивованих ув’язнень; здійснити подальші кроки для реформування судової системи, аби уникнути повторення таких ситуацій у майбутньому, зокрема якнайраніше виконати всі рішення Європейського суду з прав людини та рекомендації Ради Європи щодо умов утримання ув’язнених осіб та медичної допомоги, яка ним надається; переглянути, у тісних консультаціях з Радою Європи / Венеціанською Комісією, закон про прокуратуру, Кримінальний кодекс, роль Вищої ради юстиції, закон про судоустрій та статус суддів, а також реформу міліції.

3. Зміцнити боротьбу проти конфліктів інтересів та корупції, зокрема в судовій системі та в стосунку до покращення бізнесового клімату.

4. Зупинити та розвернути в іншому напрямі регрес, який мав місце у 2012 році в сфері державних закупівель та бюджетної прозорості; розвивати та почати реалізовувати стратегію управління державними фінансами; розширити компетенцію Рахункової палати та внести зміни та доповнення в закон про державну службу (ухвалений у листопаді 2011 року) відповідно до норм ЄС.

5. Забезпечити інклюзивне та прозоре здійснення конституційної реформи, відповідно до всіх конституційних норм та в тісній співпраці з Радою Європи / Венеціанською Комісією.

6. Докласти більших зусиль для досягнення відповідності з індикаторами, викладеними в Плані дій з візової лібералізації.

7. Відповідати своїм зобов’язанням у рамках міжнародного права з питань біженців та прав людини, зокрема з принципом утримання від примусового повернення біженців у країну походження (non-refoulement).

8. Запровадити макроекономічні рамки, що здатні вести до відновлення підтримки з боку Міжнародного валютного фонду, звертаючи увагу на питання фіскальної стабільності в енергетичному секторі.

9. Утриматися від запровадження протекціоністських заходів, зокрема утилізаційного збору на автомобілі, які потенційно порушують зобов’язання України в рамках СОТ, та відкликати своє повідомлення про перегляд її зобов’язань у рамках СОТ.

10. Дотримуватися своїх зобов’язань у рамках Договору про Енергетичне співтовариство (які відображені в Угоді про асоціацію та в Порядку денному асоціації).

В документе говорится, что Украина в прошлом году осуществила несколько положительных реформ:

«У 2012 році Україна здійснила кілька важливих реформаторських кроків — наприклад, позитивними зрушеннями стали новий Кримінально-процесуальний кодекс та закон про свободу зібрань. Однак ці кроки були великою мірою затьмарені прикладами вибіркового правосуддя та парламентськими виборами 2012 року, що засвідчили погіршення ситуації в деяких сферах, порівняно зі стандартами, що їх уже було досягнуто. Ознаки корупції залишаються високими. Було здійснено кроки в сфері боротьби проти відмивання грошей, організованої злочинності, торгівлі наркотиками та торгівлі людьми. Поступ в реалізації структурних реформ, націлених на підвищення конкурентоздатності, був доволі повільним. У березні 2012 року ЄС та Україна парафували текст Угоди про асоціацію, включно з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі. Було досягнуто поступу у виконанні Плану дій з візової лібералізації. Покращилися міжлюдські контакти. В освітній сфері дедалі більше українських студентів та дослідників скористалися можливостями різних європейських програм».