Web Analytics

Областная прокуратура подтвердила незаконность действий «Жилкомсервиса»

Прокурор Харьковской области Василий Синчук направил главе облгосадминистрации письмо, в котором подтверждается: принуждение жителей Харькова к заключению публичного договора о предоставлении коммунальных услуг КП «Жилкомсервис» - незаконно.

Текст письма полностью опубликован на официальном сайте облгосадминистрации. Ниже приводим его без изменений:

«Голові Харківської обласної
державної адміністрації
Авакову А.Б.

Шановний Арсене Борисовичу!

Прокуратурою області проведено перевірку за Вашим зверненням від 06.02.2007 року № 01-44/679 щодо законності надання житлово-комунальних послуг членам територіальної громади м. Харкова комунальним підприємством "Жилкомсервіс".

Встановлено наступне.

На 4 сесії Харківської міської ради 5 скликання 26.07.2006 року прийнято рішення № 69/06 "Про створення КП "Жилкомсервіс".

Свою діяльність підприємство здійснює відповідно до завдань зазначених у Статуті КП "Жилкомсервіс", який зареєстровано 10.08.2006 року за № ї4801020000028264.

Зокрема, предметом діяльності підприємства є виконання функцій замовника та виконавця житлово-комунальних послуг, а також укладення договорів на обслуговування житлово-комунальними послугами споживачів та інше.

На виконання статутних завдань службовими особами КП "Жилкомсервіс" у засобах масової інформації, зокрема у газеті "Слобода" 28.11.2006 року № 95 запропоновано територіальній громаді вчинення публічного правочину у вигляді договору про надання житлово-комунальних послуг (надалі - Публічний договір).

Даний вид договору, відповідно до ст. 633 Цивільного Кодексу України має характер публічного договору - публічної пропозиції, що передбачає звернення до невизначеного кола осіб, що містить всі істотні умови майбутнього договору і чітко виражає готовність оферента укласти договір з будь-якою особою.

Дії службових осіб КП "Жилкомсервіс" по впровадженню та спонуканню членів територіальної громади на укладення публічного договору про надання житлово-комунальних послуг є незаконними з наступних підстав.

Зокрема, застосування публічної форми договору є прямим порушенням конституційних прав громадян, передбачених ст.ст. 47, 48, 57 Конституції України.

Статтею 205 Цивільного Кодексу України передбачено спосіб волевиявлення під час обрання форми правочину.

Так, правочин може вчинятися в усній або письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

В даному випадку, відносини між учасниками у сфері житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах (ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 року № 560 "Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" в галузі надання житлово-комунальних послуг передбачено укладення двостороннього письмового типового договору.

Вказані вимоги Цивільного Кодексу України службовими особами КП "Жилкомсервіс" враховано не було.

Окрім цього, Публічний договір опубліковано в газеті "Слобода" без конкретної визначеності осіб, що є прямим порушенням ст, 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

В даному випадку, відповідно до вимог ст. 208 Цивільного кодексу України з кожним членом територіальної громади повинен бути укладений письмовий правочин - окремий двосторонній договір з обов'язковим дотриманням ст. ст. 26, 29 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (далі - Закон).

Запропонований членам територіальної громади Публічний договір грубо порушує істотні умови договору між виконавцем/виробником та споживачем житлово-комунальних послуг (ст. 26 Закону).

Зокрема, даним договором не визначений виключний перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг, не передбачений порядок контролю та звіту сторін, порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг, та решти істотних умов, передбачених п. п. 8-12, 16, 17.

Окрім цього, даний договір складено без врахування особливості укладення договорів у багатоквартирному будинку (ст. 29 Закону).

За результатами перевірки прокуратурою міста Харкова 13.02.2007 року директору КП "Жилкомсервіс" Яковлеву О.А. принесено протест з вимогою припинення незаконних дій щодо впровадження та спонукання членів територіальної громади на укладення публічного договору про надання житлово-комунальних послуг; розроблення та приведення у відповідність чинному законодавству договору про надання житлово-комунальних послуг.

З повагою,

Прокурор області
державний радник юстиції
2 класу».