Web Analytics

Загадки прототипу харківського пам’ятника Незалежності

Святкова сенсація до тринадцятої річниці незалежності. Три роки поспіль, відколи у Харкові на площі Рози Люксембург встановили монумент Незалежності, городянам розповідали, що символ незалежності, дівчинку у підніжжя пам’ятника, ліпили з Дарини Стрілець – першої дитини, яка народилася у незалежній Україні, тобто, 24-го серпня 91-го року. Між тим, як з’ясували кореспонденти Медіа-групи “Об’єктив”, це неправда. Коли скульптор зателефонував батькам Дарини і запропонував виліпити з неї символ незалежності, ті відмовилися. Тож митцеві довелося шукати іншу модель.

Справжнє обличчя незалежності по-харківські -- тепер вже тринадцятирічна Олександра Спасова, дочка відомого у місті архітектора. Те літо, коли позувала скульптору, згадує майже із жахом. Каже, по сорок хвилин поспіль доводилося стояти з піднесеними догори руками, у вишиванці. Жаліється на зіпсовані канікули.

Боліли шия та очі - скульптор наказував постійно дивитися угору, вдавати замріяність. Саша зізнається, ні про що високе вона тоді не думала - просто розглядала полиці зі скульптурами. Тепер, три роки по тому, дівчина дивиться на себе металеву вже з цікавістю, шукає схожість. Каже, очі і ніс - її, ще фігура, а губи - ні, у скульптурної дівчинки вони занадто тонкі.

Олександра Спасова, прототип Дівчини-Незалежності: Утром часов в десять - полодиннадцатого приезжала, где-то по полчаса я стояла, потом отдыхала, потом еще стояла. Руки уставали, стояла на табуретке, чтобы лучше видно было. Сначала у меня были длинные волосы, я стояла с двумя хвостиками, потом меня подстригли, и уже не получалось с двумя хвостиками.

Ольга Спасова, мати Олександри: Когда она противилась, мы говорили, Саша, с тобой происходит то, о чем снимают голливудские фильмы, такое происходит не с каждым человеком. Даже если никто и никогда не узнает ,что позировала ты, у тебя будет своя тайна в жизни.

Мати Саші розповідає, що спочатку пам’ятник Незалежності повинен був виглядати інакше - лише стовп і птах нагорі. Збунтувалися чиновники. Мовляв не годиться покладати квіти до голої колони, внизу потрібна якась людина. Тоді і виникла ідея поставити у підніжжя пам’ятника символічну дівчинку, ровесницю незалежності. Спочатку вона мала начебто виходити із колосся. Потім все переграли, фігуру дівчини винесли наперед, а в снопи заховали маленького їжака, зайця, метелика і голуба.

На відкритті пам’ятника про Олександру Спасову навіть не згадали. Дівчина так і простояла у натовпі - по той бік урочистостей. Натомість героїнею свята стала Дарина Стрілець - символічна дитина, яка народилася у день проголошення Незалежності України першою, але позувати для скульптора відмовилася. Дарині зав’язали дві косички - із розрахунку, що так всі десятирічні дівчатка схожі, і зробили символом Харкова.