Web Analytics

На Куп’янщині виплачуватимуть допомогу від Червоного Хреста — ОВА

У деокупованих громадах Харківської області продовжують виплачувати допомогу від Товариства Червоного Хреста України — по 1200 грн кожному жителю. Також поновлюється запис на допомогу від Агентства ООН у справах біженців.

Про виплату допомоги розповіла заступниця голови Харківської обладміністрації Віта Ковальська.

За її словами, 2,8 млн грн спрямують до селища Великий Бурлук, ще 4,4 млн грн — до Кіндрашівської громади, а 5,8 млн грн — до Курилівської.

Також розпочинають виплати в Куп'янській громаді, якій виділили 7 млн грн.

«Раніше ми вже почали виплати у деокупованих громадах. Зараз маємо змогу продовжити цю допомогу для тих жителів, які її ще не отримували», — зазначила Ковальська.

Від початку деокупації Харківщини допомогу від Товариства Червоного Хреста України на суму понад 94 млн грн вже отримали більш ніж 78 тис. людей. Гроші можна отримати через «Укрпошту».

Фото: Харківська ОВА

Як повідомили 19 березня у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Агентство ООН у справах біженців відновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і постраждалих від війни людей.

«На неї можуть розраховувати люди, які раніше не отримували виплат від міжнародних організацій і мають дохід, менший ніж 5400 грн на місяць. У пріоритеті — найбільш незахищені верстви населення», — кажуть у міністерстві.

Щоб подати заявку, слід звернутися до пункту збору даних або до мобільної групи. Інформація щодо їх роботи є в офіційних Telegram-каналах управління. 

Заявникам треба взяти документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дітей і будь-які документи щодо приналежності до вразливої категорії. Також необхідно вказати номер банківської картки.

«️Для збору даних мають бути присутні всі члени родини. Виключення — маломобільні громадяни. Для сімей, де є такі люди, допускається реєстрація без їхньої присутності за оригіналами документів за умови надання медичної довідки, що підтверджує їхній стан здоров’я», — йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Агентство ООН у справах біженців відновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і постраждалих...

Опубликовано Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Суббота, 18 марта 2023 г.

Тим часом у Харківській ОВА просять не зловживати статусом переселенця та нагадують про відповідальність за порушення.

«Уряд вжив заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО. Якщо людина не проживає постійно на одному місці більш ніж 10 днів, тоді соціальна сервісна служба має право скласти відповідний акт», — розповів директор Департаменту соціального захисту Юрій Шпарага.

Основна санкція за порушення — повернення виплачених коштів (зареєстровані дорослі переселенці отримують від держави по 2 тис. грн, діти та люди з інвалідністю — 3 тис. грн).

«Я ще раз звертаюсь до громадян із проханням зважати й на моральний аспект та не зловживати статусом ВПО. Адже в країні триває війна і бюджетні кошти спрямовуються переважно на потреби ЗСУ», — наголосив Шпарага.

Він також нагадав, що процедуру зняття з обліку спростили. Якщо людина переїхала, їй не обов’язково йти до управління соцзахисту — достатньо знятися з попереднього місця реєстрації та зареєструватися у застосунку «Дія».

Юрій Шпарага. Фото: Харківська ОВА

За даними Харківської ОВА, нині в регіоні на обліку 471 тис. переселенців, з яких 395 тис. отримали цей статус після початку повномасштабного вторгнення рф.

З-поміж переселенців 83,3 тис. — діти, 275 тис. — багатодітні родини, близько 20 тис. — люди з інвалідністю.


Грошову допомогу від Товариства Червоного Хреста України раніше вже виплачували у громадах Харківського, Ізюмського районів. У березні кошти спрямували до Великобурлуцької, Борівської громад.