Web Analytics

Коригування обстрілів Харкова: суд визнав жінку винною у держзраді — СБУ

Суд у Харкові 10 березня ухвалив вирок 54-річній жінці, яку звинувачували у коригуванні російських ракетних ударів та наданні окупантам інформації про ЗСУ. Свою провину вона у суді не визнала. Вирок ще не набув чинності.

Обвинувачена — посадовиця одного з державних підприємств Харкова, повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення жінку завербувала російська спецслужба. Вона «працювала» через зв’язкових — двох військових російського війська. Одного з них вже ліквідували на східному фронті, інший — житель Донецька, який служить у лавах окупантів. 

«За вказівкою агресора у період з 25 лютого до 9 березня минулого року вона збирала розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території регіону. Також передавала загарбникам координати місць масового перебування людей, зокрема пунктів видачі гуманітарної допомоги в обласному центрі», — йдеться у повідомленні.

Після повітряних атак, кажуть слідчі, жінка фіксувала їхні наслідки для коригування повторних ударів. Інформацію з фото відправляла зв’язковим у Telegram.

«Під час обшуків у неї знайшли мобільний телефон, який вона використовувала для листування з агресором», — додають у СБУ.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Жінку затримали в березні 2022 року, кола вона виконувала розвідувальне завдання. Як розповіли у Харківській обласній прокуратурі, колегія суддів Жовтневого райсуду Харкова визнала її винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вирок — 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

«У суді жінка свою вину не визнала та назвала всі доводи правоохоронців «дезінформацією», — зазначили у прокуратурі. 

Вирок ще не набув сили: триває термін апеляційного оскарження.


Голові Балаклійського районного суду Харківської області заочно оголосили підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За інформацією правоохоронців, він виїхав до Росії.