Web Analytics

Руйнування та загиблі: наслідки масованого обстрілу України 9 березня

Війська рф 9 березня запустили по Україні понад 80 ракет. Є загиблі та поранені, зазнали пошкоджень енергетичні об’єкти.

Від російського обстрілу постраждали енергооб'єкти у вісьмох регіонах, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Основний удар був спрямований проти енергосистеми України. Вони знову намагалися її знищити. І знову їм це не вдалося. Енергосистема залишається цілісною. В окремих областях можливі тимчасові відключення електроенергії, адже пошкоджено об’єкти генерації та розподілу у вісьмох регіонах», — зазначив він.

Загалом окупанти запустили по Україні 81 ракету, каже головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Серед них:

  • 28 — крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
  • 20 — крилатих ракет морського базування «Калібр»;
  • 6 — крилатих ракет повітряного базування X-22;
  • 6 — крилатих ракет повітряного базування Х-47 «Кинджал»;
  • 8 — керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 — зенітних керованих ракет С-300.

Також було вісім пусків ударних безпілотників Shahed-136/131.

Із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555 та «Калібр» Сили оборони знищили 34. Також збили чотири дрони.

«Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей», — зазначив Залужний.

За даними президента Володимира Зеленського, під обстрілом 9 березня були Дніпропетровська, Житомирська, Кіровоградська, Харківська, Сумська, Вінницька, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Запорізька області та Київ.

«Ми повинні забезпечити захист енергетичної інфраструктури від ворожих обстрілів та забезпечити швидке відновлення електропостачання в областях, що постраждали», — заявив глава держави.

У Києві під час повітряної атаки вибухи лунали у Голосіївському та Святошинському районах, повідомляв міський голова Віталій Кличко.

У Святошинському від обстрілу загорілися автівки на подвір’ї одного з житлових будинків.

«Медики госпіталізували двох постраждалих зі Святошинського району столиці. За допомогою звернулися троє людей», — зазначив мер.

Кличко також розповів, що зазнав пошкоджень енергетичний об’єкт. Частина міста залишилася без світла, близько 40% споживачів — без опалення.

Близько 17:00 міський голова заявив, що електропостачання у столиці повністю поновили.

«Електропостачання споживачам Києва відновлене в повному обсязі. Роботи з відновлення теплопостачання тривають. Наразі 30% домівок без опалення. Відновити тепло в повному обсязі комунальники планують протягом доби», — розповів він.

У Житомирі окупанти також поцілили в об'єкт енергетичної інфраструктури, за словами голови обладміністрації Віталія Бунечка — дронами-камікадзе. Сталася пожежа, без світла залишилися майже 150 тисяч абонентів.

У місті відключилося водопостачання, не працював електротранспорт. За інформацією мера Житомира Сергія Сухомлина, ніхто не постраждав.

Увечері мер попередив, що ремонт після обстрілу «триватиме довго».

«Ми отримуємо фактично 25% електроенергії, яка нам потрібна. Тому обленерго розробило графік відключень», — зазначив він.

У Золочівському районі Львівщини російська ракета впала у житловому кварталі, спричинивши пожежу, сказав голова ОВА Максим Козицький. Загинули п’ятеро людей: троє чоловіків і дві жінки.

«Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель», — додав голова ОВА.

Він також поширив відео наслідків обстрілу.

Дніпропетровщину окупанти атакували безпілотниками та ракетами, повідомив голова обладміністрації Сергій Лисак. Влучання були у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. За попередніми даними, одна людина загинула, двоє поранені. 

«Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Там серйозні руйнування. На місцях працюють відповідні служби. Приборкують пожежі та ліквідують наслідки атак», — розповів Лисак.

Водночас військові збили над Дніпропетровщиною сім російських ракет.

На Запоріжжі в об'єкт критичної інфраструктури влучили п'ять ракет, повідомили у Запорізькій обладміністрації.

«Мішенню п'яти російських ракет (попередньо — С-300) став один з об'єктів критичної інфраструктури. Постраждалих немає», — зазначили в ОВА.

Ситуацію обладміністрація назвала «контрольованою».

В Одеській області пошкоджено декілька ліній електропередач та опора, казав голова ОВА Максим Марченко. У регіоні запровадили погодинні екстрені відключення світла.

Підрозділи протиповітряної оборони збили в небі над Одещиною шість ракет та один безпілотник.

Ще один енергооб’єкт пошкодили на Івано-Франківщині, повідомила голова обладміністрації Світлана Онищук. За її даними, ніхто не постраждав.

Кіровоградську область також атакували ракетами та дронами, розповідав голова ОВА Андрій Райкович. У Кропивницькому районі — влучання в об’єкт енергетики.  

Станом на вечір 9 березня найскладніша ситуація була у Харківській та Житомирській областях, кажуть в «Укренерго».

«На Житомирщині вдень вдалося відновити живлення критичної інфраструктури, тривають ремонтні роботи в магістральній та в розподільчих мережах. Утім, ситуація з енергоживленням в області все ще хитка. Ворожі обстріли пошкодили обладнання, яке було відремонтовано після попередніх трьох терористичних атак», — зазначили у компанії.

За даними «Укренерго», під час чотирьох масованих атак в енергетичну інфраструктуру Житомирщини поцілили шість ракет та три дрони. Ремонт може тривати до двох тижнів.

На Харківщині до вечора заживили критичну інфраструктуру — тепло- та водопостачання, опрацьовували резервні схеми для споживачів.

«Очікуємо, що протягом декількох днів ситуацію з енергопостачанням у цьому регіоні стабілізуємо», — кажуть енергетики.


У ніч на 9 березня російська окупаційна армія випустила по Харківщині близько 15 ракет. У Харкові після обстрілу не працював електротранспорт, місто та частина області залишилися без світла.

У Пісочині одна ракета влучила в болото, друга — у приватне подвір'я. Пошкоджені будинки, дві жінки дістали поранень.