Web Analytics

«Не відходити й посилюватися»: Зеленський озвучив рішення щодо Бахмута

Ситуацію в Бахмуті Донецької області, навколо якого точаться запеклі бої, обговорювали  березня на засіданні Ставки верховного головнокомандувача. За підсумками — вирішили посилювати оборону міста.

Про ситуацію у Бахмуті президент Володимир Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні 6 березня.

«Сьогодні на Ставці я прямо поставив питання і командувачу «Хортиці» генералу Сирському, і головкому Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку. Чи відійти, чи продовжувати оборону й посилюватись у місті. Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одноголосно підтримана Ставкою. Інших позицій не було», — розповів глава держави.

Він додав, що доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному «знайти відповідні сили, щоб допомогти хлопцям у Бахмуті».

«Немає такої частинки України, щоб сказати, що від неї нібито можна відмовитись. Немає такого українського окопу, у якому стійкість і героїзм наших бійців були б нібито нецінними», — зазначив Зеленський.

На переконання президента,  Бахмут «дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас».

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський 5 березня відвідав підрозділи, які обороняють Бахмут. За його словами, бої за місто досягли найвищого рівня напруження.

«Ворог кинув у бій додаткові сили «ПВК Вагнера». Наші воїни мужньо боронять позиції на півночі Бахмута, намагаючись не допустити оточення міста», — зазначив Сирський.

Він нагадав, що опір українців в районі Бахмута триває вже декілька місяців.

«Увесь цей час спроби ворога захопити місто розбивались об стійкість наших воїнів. Наші оборонці завдали значних втрат ворогу, знищили велику кількість техніки, змусили кидати у бій найкращі штурмові підрозділи «Вагнера» та зменшили наступальний потенціал противника», — сказав командувач.

Олександр Сирський у Бахмуті, 3 березня. Фото: Сухопутні війська ЗСУ

За оцінками міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, у Бахмуті нині залишаються менш як 4 тис. цивільних.

«Якщо говорити про дітей, то приблизно 38 — те, що ми знаємо — сьогодні залишаються в Бахмуті», — цитує посадовицю «Інтерфакс-Україна».

До війни, за словами Верещук, у місті проживали понад 70 тис. людей, серед них 12 тис. дітей.


У лютому харківські нацгвардійці з першого пострілу збили під Бахмутом російський літак.