Web Analytics

Суд ухвалив вирок російському льотчику за бомбардування телевежі в Харкові

Суд визнав винним заступника командира військової частини 6-ї армії рф у порушенні законів і звичаїв війни через бомбардування телевізійної вежі в Харкові у березні 2022 року. Льотчику призначили 12 років ув’язнення.

Про ухвалення вироку повідомили 3 березня в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, у березні 2022 року льотчик отримав бойовий наказ бомбити цивільні об’єкти на Харківщині. Йому надали координати цілі — радіотелевізійної передавальної станції «Харків».

«Засуджений, розуміючи протиправність бойового наказу, не відмовився від його виконання та здійснив бомбардування РТПС «Харків» вісьмома авіаційними бомбами ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2 тонни 400 кг», — йдеться у повідомленні ОГПУ.

Телевежа зазнала пошкоджень, через які безпечно експлуатувати її далі було неможливо.

Фото: Офіс генерального прокурора

Фото: Офіс генерального прокурора

В Офісі генпрокурора зазначили, що станція не використовується у воєнних цілях.

«Вона забезпечує надання телекомунікаційних послуг, функціонування системи оповіщення та трансляцію телерадіопрограм. Завдяки цьому населення отримує інформацію про загрози надзвичайних ситуацій, загрози життю або здоров’ю та заподіяння шкоди майну, а також рекомендації щодо їх уникнення», — пояснили у відомстві.

6 березня 2022 року літак Су-34, яким керував засуджений, збили бійці Нацгвардії — після того, як він скинув бомби. Пілот катапультувався, його затримали.

Фото: Офіс генерального прокурора

Фото: Офіс генерального прокурора

Як повідомили у Службі безпеки України, суд визнав льотчика винним у порушенні законів і звичаїв війни (за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Йому призначили 12 років ув’язнення. 

Суд також задовольнив цивільні позови потерпілих — трьох телекомунікаційних компаній на суму понад 1,1 млн грн.

Чи обміняли пілота на полонених українських військових, СБУ не повідомила.

Після збиття літака правоохоронці затримали пілота Максима Криштопа, відео його допиту 7 березня публікував начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Криштоп сказав, що крім військових цілей, бив по цивільних об'єктах.


Війська РФ завдавали ударів по телевежі в Харкові двічі: 6 березня і 8 червня. Обидва рази на певний час зникав сигнал, але згодом його поновлювали.

Через бомбардування телевежі у березні підозру також оголошували командувачу 6-ї армії Олегу Маковецькому та командиру військової частини 47-го бомбардувального авіаційного полку Олексію Лободі.