Web Analytics

На Харківщині скерували до суду ще дві справи щодо колабораціонізму — прокуратура

Правоохоронці завершили розслідування ще у двох у справах щодо співпраці з російськими загарбниками на Харківщині. За даними прокуратури, житель Балаклії погодився очолити створений окупантами «відділ поліції», а жінка зі Стрілечої стала «дільничною інспекторкою».

Один з підозрюваних — 49-річний житель Балаклії, повідомили у Харківській обласній прокуратурі. За даними слідства, у червні чоловік став «виконувачем обов’язків начальника Балаклійського відділу поліції» нелегітимної окупаційної «адміністрації».   

«До його повноважень входили прийом на роботу нових співробітників, затвердження внутрішніх документів, організація службової діяльності та матеріально-технічного забезпечення підлеглих. Крім того, обвинувачений брав участь у нарадах, які проводили представники окупаційних органів влади», — кажуть у прокуратурі.

Згодом балаклієць очолив «Балаклійське теруправління Ізюмської військово-цивільної адміністрації». Він організовував його роботу, формував кадровий резерв тощо.

Після контрнаступу ЗСУ на Харківщині чоловік намагався втекти на окуповану частину Луганщини, але в Куп’янську його затримали. Наразі він під вартою.

Балаклійцю оголосили підозру в колабораціонізмі — за ч. 5, ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Фото: Харківська обласна прокуратура

До суду скерували й справу 32-річної жінки, яка, за даними правоохоронців, під час окупації села Стрілеча під Харковом добровільно працювала «дільничною інспекторкою» у так званій «народній міліції».

«Міліціянтка» встигла побудувати дружні стосунки з окупантами. Так, на російському позашляховику «Тигр» обвинувачена разом з військовими країни-агресора приїхала до села Лук’янці Харківського району. Вони проникли на територію приватного домоволодіння та заволоділи автомобілем для подальшої передачі окупаційній владі», — йдеться у повідомленні прокуратури.

За інформацією слідства, жінка виїхала разом із загарбниками до росії. Наразі вона у розшуку. Її звинувачують у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1) та пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2).

Справу розглядатимуть у Харківському районному суді.

Фото: Харківська обласна прокуратура


У Куп’янському районі затримали 56-річного чоловіка, якого також підозрюють у колабораціонізмі. За даними правоохоронців, під час окупації він агітував за приєднання регіону до рф та поширював російську пропаганду.