Web Analytics

Харківська міськрада просить не пускати на Олімпіаду атлетів з рф і Білорусі

Харківські депутати закликають не допускати до міжнародних спортивних змагань російських і білоруських спортсменів під нейтральним прапором. У міськраді вважають це «наругою над пам'яттю загиблих громадян України».

Звернення до міжнародних організацій і міст-партнерів Харкова ухвалили на сесії Харківської міськради 28 лютого. Депутати просять не допустити участі російських і білоруських атлетів в Олімпійських та Азійських іграх.

Міськрада вважає, що пропозиції Міжнародного олімпійського комітету про допуск спортсменів з РФ і Білорусі як нейтральних є «наругою над пам'яттю загиблих громадян України».

«Пропозиції… не враховують вкрай жорсткий і варварський характер війни, розв’язаної російською федерацією за підтримки Білорусі проти України, спрямований на геноцид українського народу», — мовиться у зверненні.

Міськрада вказує, що під час війни вже загинули понад 200 українських спортсменів, 15 з яких — з Харкова. Пошкоджені або зруйновані більш як 320 спортивних об’єктів, з них у Харкові — 99.

«З початком російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року гасло «Спорт поза політикою» втратило право на існування. Російські та білоруські спортсмени, зокрема олімпійські чемпіони та призери олімпійських ігор, схвалюють війну проти України, тобто насилля, вбивства і геноцид українського народу, відкрито беручи участь у Z-парадах, чи мовчки підтримують цю найзапеклішу повномасштабну війну, не маючи громадянської мужності або усвідомленої власної позиції щодо її засудження», — йдеться у документі.

Зазначається, що допуск російських і білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань у час, коли триває війна, спрямований «на знищення українського народу та Української держави, стане неприхованою підтримкою цієї війни та спробою умиротворення агресора».

«Харківська міськрада закликає міжнародні організації та міста-партнери Харкова висловити рішучу позицію Міжнародному олімпійському комітетові, національним олімпійським комітетам країн світу та міжнародним спортивним федераціям щодо недопущення участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх та Азіатських іграх до завершення збройної агресії російської федерації проти України, включно з виведенням військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації  заподіяних збитків», — наголошується у зверненні.

Міжнародний олімпійський комітет 24 лютого заявляв, що рішення щодо допуску російських та білоруських спортсменів на міжнародні змагання ще обговорюють.

«Рішення про участь спортсменів з російським або білоруським паспортом в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі не ухвалене. Тема, що обговорюється, стосується їх участі в міжнародних змаганнях в Азії в майбутньому літньому спортивному сезоні. У жодному з документів, опублікованих МОК, ви не знайдете Олімпійських ігор-2024», — кажуть у комітеті.

Зараз лише розробляють «первинну концепцію умов участі».

«Але одне абсолютно ясно: ми не говоримо про російських чи білоруських спортсменів, ми говоримо про нейтральних спортсменів, які дотримуються суворих умов, які ми встановили, включаючи відсутність будь-якої ідентифікації з їх країною та національни м олімпійським комітетом і повне дотримання антидопінгових правил», — додали у МОК.

Нейтральні спортсмени не можуть асоціювати себе з прапором, гімном, квітами або з якоюсь ідентифікацією своїх країн і національних комітетів.

Фото: Міжнародний олімпійський комітет


У Харкові на станції метро «Університет» відкрили фотовиставку пам'яті загиблих під час війни спортсменів. Відвідати її можна до 9 березня включно.