Web Analytics

Суд ухвалив вирок призначеному окупантами «старості» села на Ізюмщині

Суд визнав винним у колабораціонізмі жителя Ізюмського району Харківської області, який під час окупації обійняв незаконну посаду «старости» села Вишневе. Чоловікові на 15 років заборонили працювати в органах влади.

Вирок Київського райсуду Харкова 17 лютого опублікували у Єдиному реєстрі судових рішень.

Обвинувачений — громадянин України, уродженець Ізюма, раніше не судимий. За даними слідства, представники незаконної окупаційної «адміністрації» 4 липня представили його жителям села Вишневе як «старосту». Далі він співпрацював із загарбниками.

«ОСОБА_3 за погодженням з окупаційною адміністрацією здійснював заходи, направлені на збір даних мешканців села Вишневе стосовно приналежності земельних ділянок, для їх подальшої перереєстрації на норми законодавства РФ. Крім цього, проводив збір даних та заяв з метою надання гуманітарної, матеріальної допомоги, пенсійного забезпечення від окупаційної влади мешканцям села Вишневе», — йдеться у тексті вироку.

Чоловік визнав свою провину та «активно сприяв розкриттю правопорушення» — суд вирішив, що це пом’якшує покарання.

14 лютого «старосту» визнали винним у колабораціонізмі — за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Суд на 15 років заборонив йому обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Вирок можна оскаржити упродовж 30 днів.

Фото: Харківська ОВА

Як уточнює «Харківський антикорупційний центр», «старостою» Вишневого добровільно погодився стати ізюмчанин Василь Літвін.

Вишневе, розташоване між Чугуєвом та Ізюмом, раніше входило до Балаклійського району, але після укрупнення стало частиною Ізюмського. У селі до війни проживали близько 640 людей.


Новомосковський суд Дніпропетровщини ухвалив вирок жінці з Балаклії Харківської області, яку звинувачували у колабораціонізмі. Їй призначили шість років ув’язнення з конфіскацією майна.