Web Analytics

У ЗСУ створюють підрозділ для посилення оборони Харківщини

У Харківській області формують новий підрозділ Збройних сил. Першою чергою шукають кандидатів від 20 до 60 років з бойовим досвідом.

Про створення підрозділу розповів 9 лютого начальник Харківського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап.

«Наразі у межах мобілізації в області триває формування підрозділу, який ми створюємо спільно з Харківською ОВА. Він виконуватиме бойові завдання з охорони Харкова й області», — зазначив він.

У першу чергу чекають на громадян від 20 до 60 років з бойовим досвідом і військово-обліковою спеціальністю. Це можуть бути як офіцери запасу, так і рядові, сержанти. Готові брати й без досвіду служби, але з тиловими спеціальностями: медиків, водіїв, будівельників, інженерів, юристів.

За словами Арапа, усім бійцям обіцяють відповідну підготовку та забезпечення.

«Міністерство оборони гарантує повне забезпечення для військових: форму, одяг, озброєння, інженерне спорядження, засоби захисту. Додаткове обладнання — дрони, засоби зв'язку і телекомунікації — допомагають забезпечувати Харківська ОВА та волонтерські організації. Також з 1 лютого військовослужбовцям було збільшено розмір місячної зарплати», — сказав керівник центру.

Для охочих приєднатися до підрозділу відкрили гарячу лінію: 0 800 300 441. Вона працює з 9:00 до 18:00. Звертатися можна з питань мобілізації, служби за контрактом, військового обліку тощо.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

У Міністерстві внутрішніх справ на початку лютого анонсували створення «Гвардії наступу» — восьми штурмових бригад. Їх формуватимуть на базі Нацполіції, прикордонної служби та Нацгвардії.

Основою нових бригад передусім стануть офіцери та солдати з бойовим досвідом. Поповнювати підрозділи планують виключно добровольцями, розповідав керівник МВС Ігор Клименко.

Охочі приєднатися до «Гвардії наступу» можуть обрати бригаду, в якій бажають служити, та заповнити анкету на сайті. Або ж — подати анкету через Центри надання адміністративних послуг.

Кандидати мають пройти військово-лікарську комісію, здати психологічний та фізичний тест. Потім їх відправлять на навчання.

За словами Клименка, для всіх бійців цих бригад зберігаються пільги, які є у військових і поліцейських.


Генштаб ЗСУ повідомляв, що російські війська зосередилися на наступальних діях на п'яти напрямах, один з яких — Куп'янський.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов 3 лютого розповідав, що російські окупанти хаотично обстрілюють прикордонні території регіону, щоб продемонструвати свою присутність і максимально розтягнути Збройні сили України. На той час, за його даними, окупованими залишалися 29 населених пунктів області.