Web Analytics

На Харківщині голову сільради підозрюють у державній зраді — СБУ

Правоохоронці затримали очільницю сільської ради у Красноградському районі Харківщини. За даними слідства, жінка чекала на прихід військ РФ і надавала окупантам розвідувальні дані.

Затримана — 49-річна сільська голова однієї з громад Красноградського району, повідомили в Управлінні СБУ в Харківській області.

«Ця громада не перебувала під окупацією російських військ і увесь період збройної агресії перебувала у глибокому тилу Сил оборони України», — зауважують у Службі безпеки.

Фото: УСБУ в Харківській області

За даними слідства, посадовиця добровільно налагодила контакт з російськими спецслужбами. 

«За вказівкою ворожих кураторів вона придбала мобільний термінал, встановила туди популярні месенджери, за допомогою яких обговорювала механізми збору та передачі інформації, а також отримувала нові завдання. Зрадниця виходила на зв’язок у відповідний проміжок часу, який попередньо узгоджувався із представниками спецслужб РФ», — мовиться у повідомленні СБУ.

Фото: УСБУ в Харківській області

Правоохоронці кажуть, що жінка чекала на війська РФ і передавала окупантам дані про розміщення зброї та бійців ЗСУ, списки мобілізованих і військових, учасників АТО. Також розповідала про розташування захисних споруд — бомбосховищ й укриттів, військкоматів, відділів поліції, будівель, де проводять наради представники влади.

Посадовиця також надавала інформацію про мінування та охорону мостів і шляхопроводів. Крім того — склала список під назвою «Шкідники», куди вносила жителів району з активною проукраїнською позицію.

Під час обшуків на роботі та вдома у неї знайшли мобільні телефони, носії інформації, списки мобілізованих, документи з доказами незаконних дій тощо.

Фото: УСБУ в Харківській області

Голову сільради затримали 19 січня, уточнюють у Національній поліції.

Їй оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Максимальне покарання, яке вона передбачає — довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Суд обрав посадовиці запобіжний захід — тримання під вартою. 


До суду передали справу працівниці податкової служби з Ізюма, підозрюваної у державній зраді. За даними слідства, вона добровільно погодилася співпрацювати з російськими загарбниками, здавала їм патріотично налаштованих жителів громади.