Web Analytics

У Дніпрі після обстрілу триває розбір завалів: як волонтери допомагають мешканцям

На місці влучання російської ракети у Дніпрі третій день працюють співробітники заснованої у Харкові гуманітарної місії «Проліска» — роздають теплі речі та плівку для вікон, допомагають шукати житло, надають психологічну підтримку.

Про ситуацію на місці влучання та допомогу постраждалим розповів керівник «Проліски» Євген Каплін.

«Зруйнований будинок — дев’ятиповерхівка, має вісім корпусів, від чотирьох до шести під’їздів. У народі його називали «Китайська стіна». У кожному під’їзді в середньому по 70 квартир. За нашими даними, там мешкали від 1700 до 2000 людей (за даними міськради Дніпра — понад 1000). Вибухова хвиля була такою сильною, що вибило скло в усьому будинку та ще у трьох поряд», — зазначив він.

За офіційними даними, у розшуку понад 40 людей. Але, за словами Капліна, може бути ще більше: на першому поверсі у зруйнованому будинку була крамниця, де під час вибуху могли перебувати щонайменше 100 людей. Нині частина цього магазину завалена уламками, на неї обвалилися всі верхні поверхи.

Фото: МВС

Співробітникам «Проліски» також повідомляли, що в одній із квартир група людей святкувала старий Новий рік.

Фото: Гуманітарна місія «Проліска»

На думку Капліна, у тих, хто досі під завалами, мало шансів вижити.

«У день влучання наші співробітники чули стогін, крики про допомогу. Наступного дня вже такого не було. Одна жінка тільки стогнала... Треба розуміти, що там мінусова температура», — вважає він.

Рятувальники ДСНС не припиняють пошуки — без перерви, цілодобово.

«Процес трохи загальмовується. Вчора ті, хто був на місці, чули крики людей під завалами: через це кожні 30 хвилин роблять такі «вікна тиші», щоб почути голоси. Розкопувати можна й трактором, але коли там є люди, доводиться перевіряти кожну ділянку, щоб їх не травмувати», — розповів Євген Каплін.

Фото: Гуманітарна місія «Проліска»

На місці працює команда дніпровського офісу «Проліски» — «збірна команда» з місцевих фахівців і тих, хто через війну переїхав до Дніпра з інших регіонів: Донбасу, Харківщини тощо.

«Приїхали на місце за пів години після «прильоту», коли за нашими каналами стало відомо, куди саме влучило. Це недалеко від нашого регіонального офісу — він на тій же вулиці. Відчули «прильот», побачили, що це неподалік. Коли трошки вщухло, поїхали одразу на місце, мобілізували у найкоротший час команду. Вже за пів години там були на психологи та психотерапевти, транспорт, якими ми перевозили людей», — згадує керівник організації.

Мешканцям зруйнованої дев’ятиповерхівки та сусідніх будинків роздають теплі речі, ковдри та плівку для вікон. Також шукають тимчасове житло — влаштували вже близько сотні людей.

Фото: Гуманітарна місія «Проліска»

Багатьом потрібна допомога психологів, деякі у дуже тяжкому стані.

«Психологи працюють з усіма, хто бажає, щоб з ним працювали: з тими, кого відкопали з-під уламків, з родичами, з мешканцями сусідніх будинків — там люди теж у стані гострого стресу. Неподалік гуртожиток, де 300 внутрішньо переміщених осіб — із Сєвєродонецька, Харківської області, Маріуполя, Херсона, Донецької та Луганської області… Їхній будинок у 200 метрах від місця «прильоту», там теж вибило вікна. Понад 300 людей намагалися втекти від війни, але знову потрапили під удар», — каже Каплін.

Серед поранених — співробітник «Проліски», який мешкав у зруйнованій дев’ятиповерхівці. Під час удару чоловік був дома, уламки розбитого скла пошкодили йому обличчя. Пораненого відвезли до лікарні, надали допомогу, але залишитися там він відмовився. Хотів поїхати додому, але наразі там немає газу, опалення, вікон, води тощо: довелося шукати житло, їхати до родичів.

За оцінками Євгена Капліна, більшість мешканці будинку доведеться відселяти.

«Понад 1000 людей у будинку. Безумовно, більшість будуть відселяти, бо там немає комунікацій, і навряд чи найбільшим часом вони з’являться», — зазначив він.

Фото: Гуманітарна місія «Проліска»

16 січня на місці обстрілу був генеральний прокурор Андрій Костін, представники місцевої влади, поліції.  

«Були прийняті оперативні рішення щодо розселення людей, по житлу. Зараз ще продовжуємо робочі моменти по них. Але не можна не відмітити інше. Наших людей, які кинулись на допомогу одразу після перших пострілів. Здача крові — черги в медичні заклади. Понад 300 людей прийшли за два дні. Теплі речі, їжа - всього цього гори! Це все допомога людей, дніпрян, українців! Щиро дякуємо вам! Про результати робочих нарад окремо доповімо», — повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

За даними ДСНС на 16:00, відомо про 40 загиблих внаслідок обстрілу людей, серед яких троє дітей, доля 29 людей невідома. 


Війська РФ завдали удару по житловому будинку на Набережній Перемоги у Дніпрі вдень 14 січня. Від вибуху ракети обвалилися два під'їзди — за попередніми даними, 72 квартири зруйновані повністю, 230 пошкоджені. За даними Міністерства внутрішніх справ, крім 40 загиблих, 75 поранені, з них 14 — діти.