Web Analytics

На Харківщині заявки на допомогу від ООН прийматимуть мобільні групи

У Харківській області 16 січня запрацюють виїзні мобільні групи для реєстрації на грошову допомогу від Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Йдеться про 2220 грн на одну людину щомісяця упродовж трьох місяців.

Мобільні групи працюватимуть з 16 січня, повідомили у благодійному фонді «Право на захист» — офіційним партнером програми, який веде реєстрацію на отримання допомоги. 

Про графік та деталі їх роботи сповіщатимуть у Telegram-каналі «Допомога УВКБ ООН Харківська область».

Інформація щодо отримання грошової допомоги від УВКБ ООН через офіси «Права на захист» є на офіційному сайті фонду.

Уточнити деталі також можна в Telegram-каналі фонду або через гарячу лінію УВКБ ООН: 0 800 307 711.

Фото: Telegram/Ірина Верещук

«Грошова допомога від УВКБ ООН — це одноразова виплата в розмірі 2220 гривень щомісячно на особу протягом 3 місяців. Подати заявку можуть не тільки вразливі вимушено переміщені особи, але й постраждалі від воєнних дій у певних регіонах, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону)», — нагадують у фонді.

Звертатися по допомогу можуть родини, які не отримували раніше допомогу від міжнародних організацій, мають дохід, менший за 5400 грн на людину: переселенці, постраждалі від воєнних дій у низці областей (Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Чернігівська, Сумська) й ті, хто вже повернувся додому. Охочі отримати допомогу обов’язково мають відповідати таким критеріям:

  • родина, яка має лише одного з батьків з одним або кількома дітьми до 18 років або з людьми 55 років і старше;
  • родина, яку очолює одна або кілька самотніх літніх людей (55 років і старше) або літня людина особа з однією дитиною чи кількома дітьми до 18 років;
  • родини, де є люди з особливими потребами — йдеться про інвалідність, хронічні захворювання тощо;
  • прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібні документи на підтвердження).


Заявки на грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на Харківщині приймали з жовтня. У середині грудня прийом тимчасово призупинили: потрібен був час, щоб обробити всі звернення.

Батьки, які самі виховують дітей, можуть отримати на Харківщині грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН. Йдеться також про 2220 грн на людину щомісяця.

Наприкінці грудня у Харкові відкрили офіс Управління ООН з координації гуманітарних справ. Він працюватиме як з гуманітарними та волонтерськими організаціями, так і напряму з жителями регіону.