Web Analytics

Скільки гектарів полів треба розмінувати на Харківщині: оцінка ОВА

В обладміністрації сподіваються розмінувати якомога більше полів на Харківщині до початку весняних робіт. Міни та нерозірвані снаряди шукатимуть до 50 саперних груп, їм також допомагатимуть іноземні партнери.

Про ситуацію з розмінуванням полів розповів 29 грудня під час онлайн-наради заступник голови Харківської ОВА Євген Іванов.

«Харківщина завжди була в трійці лідерів виробників сільгосппродукції. Але, на жаль, наразі ми маємо 500 тисяч га забруднених вибухонебезпечними предметами полів. Дуже важливо, що ми піднімаємо питання розмінування територій зараз, тому що ці заходи за можливості слід провести до початку сезонних робіт», — зазначив Іванов.

Ситуація ускладнюється обстрілами північних та східних кордонів Харківщини. До того ж, зауважив Євген Іванов, частина регіону ще окупована.

Фото: ГУ ДСНС у Харківській області

Планується, що розміновувати поля Харківщини навесні будуть близько 40-50 саперних груп ЗСУ, ДСНС, Держслужби транспорту та поліції, каже заступник начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони Олександр Щебетюк. У перспективі до них можуть долучитися до 20 неурядових компаній-партнерів — приватних і міжнародних кампаній. 

«Загальна кількість груп буде збільшуватися, але й цієї кількості піротехніків не достатньо. ЗСУ зараз отримують військово-технічну допомогу. Тому планується, що весною на Харківщині до розмінування сільгоспугідь буде залучено п’ять засобів механізованого розмінування», — додав Щебетюк.

Наразі одна із саперних машин вже працює у Чкаловській громаді. Навесні Харківщина також має отримати квадрокоптер з Данії: він може сканувати поля, літаючи на висоті 5 м, і шукати вибухонебезпечні предмети. Оператор дрона бачить можливі місця замінувань на моніторі та передає інформацію саперам.

Фото: Східне територіальне об'єднання Нацгвардії


Упродовж останніх місяців на Харківщині вже неодноразово були випадки підриву мирних жителів на мінах або снарядах, зокрема під час польових робіт. Один з останніх випадків був 21 грудня в Печенізькій громаді: трактор підірвався на міні, водій дістав поранень.