Web Analytics

Чотирьом військовим РФ ухвалили вирок за катування учасників АТО на Харківщині

Суд визнав чотирьох російських окупантів винними у катуванні учасників АТО на базі відпочинку під Боровою на Харківщині. За порушення законів і звичаїв війни усім призначили по 11 років ув’язнення.

Справу розглядав Котелевський районний суд Полтавщини, повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Засуджені — двоє найманців приватної військової компанії «Редут» та двоє військових 16-ої окремої бригади спеціального призначення Збройних сил РФ. За даними слідства, на початку вересня під час окупації селища Борова вони катували трьох учасників АТО. Дані про українських військових надав співробітник російської ФСБ.

«Кожного з учасників АТО окупанти піддавали жорстоким тортурам. Російські найманці надягали на руки чоловікам пластмасові стяжки та мішок на голову. Після цього вони викрадали їх та утримували в ямі на базі відпочинку «Світло шахтаря». Одного з учасників АТО окупанти били молотком по кінцівках», — розповідають у прокуратурі.

Після катувань українців відпустили.

Суд визнав усіх чотирьох загарбників винними чотирьох російських військових у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Усім призначили по 11 років ув’язнення.

«Усі четверо повністю визнали провину та розкаялися. Під час судового засідання вони також додали, що просять вибачення у всього українського народу», — додали у прокуратурі.

Наразі ще триває термін, упродовж якого вирок можна оскаржити.


Про затримання російських військових, причетних до катувань українців у Боровій, прокуратура повідомляла у жовтні: їх полонили під час деокупації Харківщини. За інформацією правоохоронців, під час допитів окупанти намагалися дізнатися у борівчан, хто ще з жителів селища брав участь в АТО у 2014-2015 роках. 

На базі відпочинку у Борівській громаді, де під час окупації розміщувалися військові РФ, також знайшли тіла двох чоловіків, з’єднані кайданками та зі слідами катувань.