Web Analytics

Частина Циркунів — знову зі світлом

Харківські енергетики частково заживили село Циркуни під Харковом. Електрики там не було від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Про часткове підключення світла в селі Циркуни Харківського району звітували 19 грудня у «Харківобленерго». Електрику знову отримують перші 100 споживачів.

Село було повністю знеструмлене від початку повномасштабного вторгнення, з 24 лютого. Наразі тут працюють п'ять місцевих ремонтних бригад, їм також допомагають колеги із сусідніх районів.

«Руйнування тут дуже великі: пошкоджено трансформаторні підстанції, опори, дроти. Також ускладнюють роботу великі обсяги робіт із розмінування території. Наразі ми вже замінили два силових трансформатори, що дало нам змогу заживити перших споживачів. Потребують заміни ще 10 трансформаторів», — зазначили в обленерго.

Майстри також замінили 35 зруйнованих опор та понад 10 км проводу. Роботи тривають.

Обленерго розраховує до Нового року заживити ще частину Циркунів. Бригади також працюють у селі Липці.

Фото: «Харківобленерго»

Днями електропостачання повністю відновили й у селі Іванівка під деокупованим Ізюмом. Нині тут живе близько 100 людей — половина від довоєнної кількості.

Частину села заживили ще минулого тижня, але подальші роботи гальмувалися через негоду. Але головна проблема — міни та розтяжки, залишені окупантами: небезпечні предмети знаходять і досі.

«Ми уже звикли працювати в таких умовах. Звичайно, люди нервують через відсутність світла, але ставляться з розумінням. І підходять до нас, щоб подякувати. Дехто з місцевих навіть береться трохи допомагати — щось піднести чи притримати. Всім хочеться, щоб світло з'явилося якнайшвидше», — кажуть енергетики.

Ремонтні бригади продовжують працювати й у тій частині Ізюма, де досі немає світла: минулого тижня заживили ще дві вулиці.

Наразі енергетики чекають дозволу саперів, щоб почати роботи в селах Глинське та Забавне.

Усі деокуповані території планують заживити до лютого 2023 року, заявив голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

«Але, звичайно, все залежатиме від обстрілів окупантів», — зауважив він.


Енергетики повернули електрику до сіл Турове і Макарове Богодухівського району. Світла тут не було майже від початку війни.