Web Analytics

Харківський суд залишив чинним вирок жінці, яка закликала розділити Україну

Харківський апеляційний суд підтвердив вирок жінці, яка поширювала у соцмережі заклики до розподілу України та підтримувала так звану «Новоросію», — п’ять років за ґратами. Засуджена вважала, що вирок необґрунтований, та просила про умовний термін або домашній арешт.

Обвинувачена — 42-річна жінка родом з Новоазовська Донецької області, йдеться в ухвалі Харківського апеляційного суду. Наприкінці вересня Київський районний суд Харкова призначив їй п’ять років ув’язнення. 12 грудня апеляційний суд підтвердив вирок.

Обвинувачення стверджує, що у березні в Харкові жінка умисно поширювала в соцмережах матеріали із закликами до зміни кордонів України, розпалювала національну ворожнечу, зверталася до влади РФ, вимагаючи бити ракетами західноукраїнських територіях. Також — розміщувала у соцмережі дописи на  підтримку так званих «солдат Новоросії» у війні проти України та російського проєкту «Новоросія» в цілому.

«… Публікувала матеріали, направлені на переконання користувачів соціальної мережі Facebook у необхідності розділення України та «Новоросії» по Дніпру. При цьому поширення нею вказаних матеріалів були поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, оскільки акцентувалась увага на розподілі громадян України на «західних» та «східних», — мовиться в ухвалі.

За даними слідства, жінка також закликала підривати залізницю, щоб «унеможливити потрапляння осіб, проживаючих у західних регіонах України, на територію східних, висловлювала підтримку вимушеній евакуації з Харкова населення, яке родом з західноукраїнських регіонів, а також висловлювала думки про недопустимість шлюбів між уродженцями західноукраїнських та східноукраїнських областей».

Такі дії суд кваліфікував за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110*Поширення матеріалів із закликами до вчинення умисних дій, поєднаних з розпалюванням національної ворожнечі, з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України та ч. 2 ст. 436-2*Поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України.

Жінка визнала свою провину частково. Стверджувала, що «хвилювалася за Харків», та казала, що не підтримує ворожнечу між Україною та РФ. Також наполягала, що «кожна людина має право на свою думку». Вона вважала вирок необґрунтованим та просила про умовний термін або домашній арешт.

Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без змін.

Обвинувачена може подати касаційну скаргу упродовж трьох місяців.

Фото: suspilne.media


Дзержинський районний суд Харкова ухвалив обвинувальний вирок жителю Куп’янська, який очолював комунальне підприємство під час окупації міста. Чоловікові призначили п’ять років ув’язнення.