Web Analytics

Перевірки харківських храмів УПЦ: звіт силовиків і реакція єпархії

У СБУ заявили, що під час безпекових заходів 10 грудня знайшли на території Харківської єпархії УПЦ (МП) готівку, прокремлівську літературу та сухпайки російських окупантів. У єпархії кажуть, що претензії до силовиків не мають, готові співпрацювати.

Про підсумки роботи силовиків розповів речник Управління СБУ Харківської області Владислав Абдула.

За його інформацією, на території єпархії знайшли «бібліотеки з прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями».

«В одній з церков навіть зберігались сухпайки російських окупаційних угруповань. Там же викрили монаха з паспортом РФ. Наразі правоохоронці перевіряють його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності спецслужб країни-агресора», — розповів Абдула.

Всі знайдені матеріали скерували на експертизу.

«Наголошуємо, що СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України», — додав речник управління.

У Харківській єпархії Української православної церкви Московського патріархату кажуть, що претензій та зауважень щодо дій силовиків не мають.

«На початку проведення на місця вказаних заходів, без будь-яких перешкод зі сторони правоохоронних органів, були допущені адвокати управління єпархії. Під час заходів зі сторони співробітників правоохоронних органів до духовенства та парафіян не застосовувались будь-які насильницькі дії, а також дій, які б перешкоджали здійсненню богослужінь», — йдеться у заяві єпархії.

Управління єпархії обіцяє, що продовжуватиме співпрацю з правоохоронцями та за першою вимогою надаватиме доступ до церковних приміщень.


10 грудня співробітники СБУ разом з нацгвардійцями та прикордонниками працювали у 14 храмах Української православної церкви Московського патріархату у Харківській області. Подібні заходи раніше проводилися й в інших регіонах України.