Web Analytics

Радіодиктант національної єдності-2022: як взяти участь

У День української писемності та мови, 9 листопада, традиційно проходитиме Радіодиктант національної єдності. Цьогоріч його читатиме народна артистка Ада Роговцева.

Радіодиктант національної єдності транслюватимуть об 11:00 9 листопада, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Авторкою тексту цьогоріч стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик. Читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.   

Диктант транслюватимуть одразу на кількох платформах:

Інфографіка: «Українське радіо»

«Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу. Також у різних країнах світу будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном», — розповіли у Мінкульті. 

Текст диктанту оприлюднять 11 листопада, і учасники зможуть перевірити його самі. Або ж, щоб його перевірили фахівці, можна надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Гриф дати надсилання має бути не пізніше ніж 10 листопада.

Також можна сфотографувати або відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу [email protected]. Або ж — через електронну форму для отримання робіт, яку оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Радіодиктант пишеться з руки. Також приймаються тексти, написані шрифтом Брайля.

«Мета радіодиктанту — об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу. Тож де б ви не перебували, хай ким працюєте, робите помилки чи пишете бездоганно — закликаємо долучитися до флешмобу на підтримку України», — зазначає «Суспільне».


Радіодиктант національної єдності у 2000 році започаткувала команда «Українського радіо». З того часу він щорічно проводиться у День української писемності та мови. Найактивнішими учасниками зазвичай є школярі, студенти та освітяни, але щороку до диктанту доєднуються й люди різного віку та професій.