Web Analytics

«Пункти Незламності» для харків'ян: Північна Салтівка

У Харкові продовжують облаштовувати пункти обігріву на випадок знеструмлень та відсутності тепла. Їх назвали «Пунктами Незламності». У новому епізоді подкасту «Герої Харкова» ділимося враженнями від блекауту та перевіряємо, як працює один з таких пунктів на Північній Салтівці. 

Герої епізоду: жителі Північної Салтівки та будівельники, які відновлюють будинки зруйнованого Росією району

heroes_14.mp3


Таня Федоркова: Усім привіт! Це подкаст «Герої Харкова» з Тетяною Федорковою та Володимиром Носковим, в якому ми говоримо про Харків та харків’ян під час війни. У цьому епізоді наша увага прикута до ініціативи влади, яка полягає у розгортанні «Пунктів Незламності» в Україні...

Володимир Носков: Зачекай-зачекай. Давай скажемо, що наш подкаст можливий завдяки тому, що у тебе і у мене хоча б на деякий час електрика. 

Таня Федоркова: Так, до речі, сьогодні довелося кілька разів переносити запис подкасту, тому що ані у Володимира, ані у мене не було світла. Але якось так склалося, що увімкнули навіть раніше, ніж ми очікували. 

Володимир Носков: Співпало! 

Таня Федоркова: Тому записуємо, поки є світло.


Таня Федоркова: Ми хочемо розказати про «Пункти Незламності», які розгортаються по всіх регіонах України. Це пункти обігріву на базі шкіл, бібліотек, інших установ, а також великі намети рятувальників, де можна зігрітися, підзарядити техніку, вийти на зв’язок завдяки інтернету Starlink. У крайньому разі у таких пунктах можна заночувати. 

Володимир Носков: Це такий максимум, якого хочуть досягти. Здається, поки що такого мало, не в усіх пунктах ще є Starlink або місця, де можна поспати. Поки що більшість пунктів виконують головну функцію — це погрітися, випити гарячого чаю, що дуже важливо, підзарядити свій мобільний телефон, гаджет, можливість попрацювати.  


Таня Федоркова: Потреба у розгортанні таких пунктів зрозуміла: російські окупанти не полишають спроб повністю знищити енергетичну інфраструктуру України. Цього тижня Харків вперше з початку повномасштабного вторгнення був позбавлений світла майже на добу. Звертаючись до харків’ян, міський голова Ігор Терехов повідомив, що вчетверте [з нуля] довелося перезапускати систему опалення.


[...]

Таня Федоркова: Кілька «Пунктів Незламності» у вигляді наметів ДСНС розгорнули на Північній Салтівці. У суботу, 26 листопада, я побувала в одному з них на вулиці Наталії Ужвій, яка від початку повномасштабного вторгнення зазнала численних російських артобстрілів. Ця вулиця розташована впритул до окружної дороги Харкова і саме там є повністю зруйновані багатоповерхівки, де просто обвалені під’їзди, вигорілі квартири. 

Складно передати цю картину і атмосферу… Людей на Північній Салтівці дуже мало.

Поодинокі перехожі, які йшли повз зруйновані будинки на зупинку, сказали мені, що досі шоковані наслідками російських обстрілів. 

Північна Салтівка потребує капітальної відбудови. У деяких будинках цим займаються будівельники з компанії «Житлобуд». Вони ж єдині, хто прийшов цього ранку зігрітися і випити чаю до «Пункту Незламності». 

Рятувальники встановили намет між будинками на вулиці Наталії Ужвій. Він опалюється буржуйками, є місце для їжі, розкладачки для відпочинку, Starlink.

Знімальна група, яка працювала у цей день на Північній Салтівці навіть змогла перекинути звідти відео в редакцію. У наметі також встановили величезний телевізор, в якому транслювався марафон. 

Щонайменше пів сотні будинків, значна частина з яких на Північній Салтівці та поруч з нею, не опалюватимуться цього сезону через значні пошкодження. Пані Лариса з будинку на вулиці Наталії Ужвій розповіла мені, що в їхній 15-поверхівці нарахували сім влучань.

Три сім’ї не виїжджали з дому навіть під час наймасованіших бомбардувань. Мешканці будинків покладають великі надії на будівельників.

Мені вдалося поговорити з двома з них. Віталій працює у будинку пані Лариси разом із напарником.

Вони відновили одну зі стін, але роботи ще багато. Ще один будівельник на ім’я Ігор розказав мені, що подекуди будівельники працюють на висоті за 40 метрів. 

За його словами, навіть у найбільш знищених будинках продовжують жити люди — без води, світла і тепла.

За інформацією міської влади, у Харкові буде 200 «Пунктів Незламності». 

Текстову версію випуску читайте тут згодом