Web Analytics

Обстріли України 10 жовтня: ППО збила половину російських ракет

Російська армія 10 жовтня завдала масованого удару по регіонах України: задіяла ракети та безпілотники. Загинули щонайменше 11 людей, близько 90 дістали поранень. У 15 областях та Києві — перебої з електропостачанням: окупанти били по енергетичних об'єктах.

За даними Генерального штабу ЗСУ, російська армія запустила 84 крилаті ракети, 24 безпілотники, з них 13 — іранські Shahed-136.

ЗСУ збили 43 крилаті ракети та 13 безпілотників (з них 10 дронів-камікадзе).

У Міністерстві оборони додають, що окупанти запускали літаки Ту-95 та Ту-160 з районів Каспійського моря та Нижнього Новгорода, також задіяли кораблі та наземні ракетні комплекси «Іскандер»

«Крім того, ворог задіяв для ударів іранські БпЛА типу Shahed-136 з території Білорусі та тимчасово окупованого українського Криму», — зазначили у міністерстві.

Окупанти поцілили по об’єктах критичної інфраструктури у 12 областях та Києві, сталося понад 30 пожеж, кажуть у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

«Частково порушено електропостачання у 15 областях: Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Сумська, Тернопільська областях та у Києві», — перелічили у ДСНС.

Загинули 11 людей, 89 дістали поранень. Пошкоджені 117 об’єктів, з них 35 житлових будинків.

Гасили пожежі та розбирали завали більш ніж 1000 рятувальників.

У Києві зафіксували щонайменше сім влучань, повідомляє Київська міська військова адміністрація.

«Внаслідок сьогоднішніх обстрілів шестеро людей загинули, 51 — постраждали, 12 врятовано та 24 евакуйовано», — наводять дані у КМВА.

Під вогнем були Шевченківський, Святошинський, Голосіївський і Деснянський райони.

Фото: kyivcity.gov.ua

Міський голова Віталій Кличко каже про 45 пошкоджених житлових будинків, п’ять об’єктів критичної інфраструктури та ЖКГ, шість освітніх закладів, п’ять медичних тощо.

За даними міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, постраждали Національний університет імені Тараса Шевченка, музей Ханенків, музей та парк імені Шевченка.

Загалом влучання були у трьох районах Київщини.

У Дніпропетровській області — щонайменше четверо загиблих та 19 поранених, розповів голова обладміністрації Валентин Резніченко.

«Росіяни скерували на область більш ніж 10 ракет. Чотири ракети знищили наші ППО. Ворог вдарив по об’єктах критичної  інфраструктури, житлових кварталах, зупинках транспорту. Бив тоді, коли люди йшли на роботу. Умисно. Щоб посіяти паніку», — заявив він.

В одному з районів Кривого Рогу зникло світло, без електрики залишилися понад 80 тис. людей.

У Житомирській області також обстріляли енергетичну інфраструктуру. За інформацією голови обладміністрації Віталія Бунечка, одну з ракет збили сили протиповітряної оборони.

«Було випущено дві ракети, одна з яких була збита в районі нашого об’єкта критичної інфраструктури. Інша влучила, на жаль, в ціль, і частину області було знеструмлено. Ми відразу почали відновлюватись з резервних джерел енергопостачання», — зазначив голова ОВА.

У Хмельницькій області також працювала ППО: військові збили щонайменше три російські ракети, каже голова ОВА Сергій Гамалій.

В обласному центрі зникло світло, зазнав пошкоджень один з об’єктів критичної інфраструктури. За словами міського голови Олександра Симчишина, ніхто не поранений. У Хмельницькому зупинився електротранспорт, відключилося водопостачання, медзаклади перевели на живлення від генераторів.

На Львівщині також зафіксували удари по об‘єктах енергетичної інфраструктури, зазначають в обладміністрації.

«15 ракет випустив ворог вранці по Львівській області, сім з них системи ППО збили, вісім — влучили в енергетичні підстанції», — конкретизує голова ОВА Максим Козицький.

Частина Львова залишилася без світла, через призупинення роботи ТЕЦ зникла гаряча вода.

В Одеській області ППО спрацювала «на відмінно», говорить голова обладміністрації Максим Марченко.

«За остаточною інформацією, над областю збили три ракети та чотири дрони-камікадзе», — сказав він.

У Сумській області через обстріли також були перебої зі світлом, а подекуди — ще й з водопостачанням.

«У Конотопі «приліт» двох ракет по об'єкту інфраструктури. Є поранені», — розповідав голова ОВА Дмитро Живицький.

Про вибухи та влучання також повідомляла місцева влада у Полтавській, Івано-Франківській, Тернопільській, Кіровоградській областях.

ДСНС просить жителів усіх регіонів якнайменше користуватися електроприладами увечері 10 жовтня — з 17:00 до 23:00 не вмикати:

  • електрообігрівачі;
  • бойлери;
  • електроплити;
  • мікрохвильовки;
  • пральні машини;
  • електрочайники;
  • кавоварки;
  • праски тощо.

«Так кожен зможе зробити нашу енергосистему більш стійкою, поки завершиться екстрене відновлення», — пояснюють у ДСНС.


У Харкові російські загарбники також поцілили в енергетичний об'єкт. У місті зникло світло, є проблеми з водою.