Web Analytics

Світла немає, водоканал вцілів: яка ситуація на звільненій Борівщині

У Борівській громаді на Харківщині після деокупації готуються до відновлення комунальної сфери. Наразі чекають, поки сапери перевірять електромережі, і енергетики зможуть підключити світло.

Про ситуацію на Борівщині розповів у відеозверненні 9 жовтня селищний голова Олександр Тертишний.

Він закликав повертатися передусім тих жителів громади, які можуть допомогти у відновленні інфраструктури.

«Усі, кому треба, хто хоче сильно повернутися у Борову — особливо я звертаюся до працівників критичної інфраструктури — треба повертатися, працювати й відновлювати. Якщо у вас Борівська реєстрація, мені так військові сказали, усіх пропускатимуть», — звернувся він до краян.

Водночас повертатися до деяких населених пунктів ще зарано.

«Ситуація у нас поки що надзвичайно важка, особливо у селах Першотравневе, Вишневе, Чернещина, Ізюмське, Дружелюбівка, Шийківка — там ще йдуть обстріли, там небезпечно», — попередив посадовець.

Світла у Борівській громаді поки немає. Незабаром електромережі мають обстежити сапери, і лише після цього там зможуть працювати енергетики. 

Газ у більшості населених пунктів є. «Але є низка, де ще його немає. Найближчим часом воно буде відновлюватися», — зазначив селищний голова.

Місцевий водоканал вцілів, водопостачання починають поновлювати — передусім у Боровій. «Усе це непросто — генераторами качають спочатку басейни, потім подають людям. Але водоканал наш повністю зберігся», — зауважив Тертишний.

У будівлі «Тепломереж» вилетіли вікна, але, на думку селищного голови, ситуація не критична.

«Головне, що обладнання ціле. Прийде електроенергія, будемо займатися запуском», — пообіцяв він.

Мобільного зв'язку та інтернету поки немає.

Найближчими днями до громади мають приїхати мобільні відділення «Укрпошти».

«Усі пенсіонери, які під час окупації не отримали пенсію, отримають її. Також складаємо списки, й від Червоного Хреста буде надаватися одноразова допомога — по 1200 грн», — запевнив Олександр Тертишний.

Також продовжують розвозити гуманітарну допомогу. Видають її за списками, поступово обіцяють доставити до кожного населеного пункту.


3 жовтня у Борівській селищній раді повідомили, що Борова та більша частина громади знову під контролем ЗСУ. Над будівлею селищної ради замайорів прапор України. Головне управлінні розвідки Міноборони підтвердило деокупацію Борової 6 жовтня.

Фото на головній: Борівська селищна рада