Web Analytics

Розміновувати Харківщину саперам ДСНС допомагатиме робот

Зведений загін ДСНС, що працює на звільнених територіях Харківщини, отримав роботизований комплекс для розмінування Mastiff. Сапери жартома прозвали його «Бобер».

Про нову техніку для розмінування розповіли 3 жовтня у Головному управлінні ДСНС у Харківській області.

Відтепер саперам допомагатиме спеціальний робот, якого напередодні привезли з Вінницького гарнізону ДСНС. Його повна назва — комплекс для проведення розвідки та дистанційного розмінування Superdroid Robots Mastiff. Рятувальники жартівливо називають його «Бобер».

Фото: ГУ ДСНС у Харківській області

Робот працюватиме на замінованих окупантами ділянках. Спочатку сапери за допомогою дронів шукають там розтяжки, протитанкові та протипіхотні міни, а потім за допомогою «Бобра» їх знищують.

«Сапери зведеного загону ДСНС України продовжують день за днем звільняти Харківщину від вибухонебезпечних предметів. Вони щодня обстежують десятки гектарів забрудненої території, першочергово обстежують об’єкти критичної інфраструктури, електричні та газові мережі з метою подальшого їх відновлення», — зазначили у ДСНС.

Як повідомляє «Суспільне», наразі робота готують для розмінування лісів навколо Балаклії. Серед іншого, там шукатимуть протипіхотні міни ПОМ-3, які окупанти розкидують з повітря

«На Харківщині почастішали випадки виявлення російських протипіхотних мін ПОМ-3. Це новітнє озброєння, яке з 2019 перебуває на озброєнні армії РФ», — зазначив начальник частини піротехнічних робіт ДСНС Сергій Гайдиш.

Ці міни реагують на кроки людини, тому роботів запускають для розвідки, щоб убезпечити життя і здоров'я саперів.

Комплекс передали ДСНС за підтримки Злученого українсько-американського допомогового комітету. 


На деокупованих територіях Харківщини фіксують непоодинокі випадки поранення і загибелі людей від підриву мін, залишених російськими окупантами. Тільки на початку жовтня неподалік Балаклії на міні підірвався автомобіль швидкої допомоги, у Куп'янському районі на розтяжку натрапили двоє чоловіків.

Правоохоронці просять бути обачними та не наближатися до підозрілих предметів.