Web Analytics

На цвинтарі №18 проведуть перепоховання: КП «Ритуал» визнало порушення

Харківське КП «Ритуал» та міська рада обіцяють провести перепоховання бійців Тероборони, яких у лютому-березні ховали у мішках у траншеях на кладовищі №18.

Ситуацію щодо кладовища №18 обговорювали під час наради у Харківській міськраді.

«Були проведені розслідування щодо того, що усі поховання, починаючи з кінця лютого та у березні, були проведені у мішках, що є порушенням закону України «Про поховання та похоронну справу». На підставі того, що були виявлені ці недоліки, був наказ про те, щоб ці дії були припинені, і щоб підготувати документи, переукласти договір з Департаментом житлово-комунального господарства», — прокоментував директор підприємства Ігор Ляхов.

Ляхов змінив на цій посаді Євгенія Журавльова, звільненого у липні. Як заявляли у мерії, ситуація з похованнями стала однією з підстав для його відставки.

Міський голова Ігор Терехов доручив провести перепоховання «у найкоротші терміни».

«По-людськи, з усіма почестями, які заслужили ці людини, обороняючи Україну і Харків», — наголосив він.

На 18-му цвинтарі проведуть процедуру перепоховання. Харківський міський голова Ігор Терехов сьогодні, 19 вересня, провів нараду щодо цього питання. Як повідомив мер Харкова, у перші місяці війни працівники КП «Ритуал» здійснювали поховання з порушенням законодавства України. На КП «Ритуал» провели службове розслідування, за результатами якого були ухвалені кадрові рішення. Нинішньому керівництву КП «Ритуал» поставлене завдання – виправити ситуацію, що склалася за попереднього керівника підприємства, та перепоховати тіла відповідно до законів України. Тіло бійця тероборони Романа Симонка, який загинув під час обстрілу будівлі ХВДА, планують перепоховати з усіма почестями вже наступного тижня на Алеї Слави, на тому ж цвинтарі №18, де він лежить зараз у спільній могилі. «Люди пішли з життя, коли почалася війна, але потрібно якнайшвидше перепоховати їх по-людськи, кожного в окремій могилі, як вони на те заслуговують», - підкреслив мер Харкова.

Опубликовано Харківська Міська Рада Понедельник, 19 сентября 2022 г.

Ситуацію навколо поховань у Харкові почали обговорювати після публікації LB.ua, присвяченій неналежним умовам поховання бійців Тероборони на цвинтарі №18 у Харкові. Йшлося про те, що у перші тижні війни їх ховали у мішках, у траншеях замість могил, з неповними або некоректними даними на табличках тощо.

У міськраді запевнили, що тіло бійця ТрО Романа Симонка, який загинув під час обстрілу будівлі Харківської обладміністрації 1 березня, перепоховають з усіма почестями вже наступного тижня на Алеї Слави — на тому ж цвинтарі №18, де він лежить зараз у спільній могилі.

Фото на головній: Іванна Скиба-Якубова