Web Analytics

Під окупацією ще близько 6% території Харківщини — Синєгубов

У Харківській області вже повністю деокупували 16 громад, ще сім — частково. Російські загарбники нині контролюють близько 6% регіону.

Про темпи звільнення розповів голова обладміністрації Олег Синєгубов під час візиту на Харківщину президента Володимира Зеленського.

За інформацією Синєгубова, в регіоні повністю звільнені 16 громад, частково — ще сім. Під окупацією залишається близько 6% території, до контрнаступу Сил оборони було 32%.

Триває ремонт пошкоджених об’єктів інфраструктури, зокрема й у звільнених населених пунктах. Там відновлюють лінії електропостачання, мобільний зв’язок та роботу медичних установ.

Володимир Зеленський заявив, що на звільнених територіях треба якнайшвидше поновити електропостачання.

«Деокупація триває, тому треба підготувати зрозумілий план дій, щоб це було в інших районах, які звільнятимуть», — зазначив він.

Міністр енергетики Герман Галущенко зауважив, що робота ремонтних бригад значною мірою залежить від темпів розмінування. Зеленський закликав залучити до роботи більше бригад енергетиків та працівників ДСНС.

Нарада щодо деокупації Харківщини. Фото: president.gov.ua

За даними Міністерства оборони, з 6 вересня на Харківщині звільнили від окупації: 

  • близько 8500 кв. км території;
  • близько 388 населених пунктів;
  • близько 150 тис. жителів.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що цифри постійно уточнюються, деокуповані території ще потребують додаткових заходів.

«Тому офіційні повідомлення з цифрами звільнених населених пунктів надаються зі свідомим запізненням і можуть враховувати чи не враховувати проведені стабілізаційні заходи, а отже — різнитись», — зазначила вона.

Маляр додала, що лінія фронту становить 2500 км, з них на 1300 км тривають активні бойові дії.

«Ми ведемо оборонну операцію в рамках якої вдається реалізувати й наступальні  дії. Так, ми давно чекали цього успіху, але нам ще воювати й воювати. До повної перемоги нам звільняти ще дуже багато наших людей і наших земель. Нам потрібно ще чимало часу, сил і терпіння», — сказала посадовиця.


Президент Володимир Зеленський 14 вересня приїхав до деокупованого Ізюма на Харківщині, де офіційно підняли прапор України.

Фото на головній: Telegram/Володимир Зеленський