Web Analytics

Публічне прощання і 10 днів жалоби: як проходитиме похорон Єлизавети ІІ

Королева Великої Британії Єлизавета II пішла з життя 8 вересня, їй було 96 років. На британському престолі монархиню замінить її син, принц Чарльз.

8 вересня у Букінгемському палаці повідомили, що лікарі Єлизавети ІІ стурбовані станом її здоров’я. До резиденції у шотландському замку Балморал, до монархиня мешкала останнім часом, поїхали її близькі — принц Чарльз і його дружина Камілла, принцеса Анна, принци Вільям та Ендрю, принц Гаррі та його дружина Меган.

Невдовзі пресслужба королівської родини оголосила, що Єлизавета II пішла з життя.

«Королева мирно померла в Балморалі», — йшлося у повідомленні.

Її старший син Чарльз та його дружина Камілла залишилися в Балморалі, щоб повернуться до Лондона наступного дня.

Після смерті королеви у Великій Британії буде щонайменше 10 днів жалоби. Значні спортивні та урядові заходи на цей час, ймовірніше, скасують.

Як пише «Бі-бі-сі», коли тіло королеви привезуть до Лондона, труну встановлять у Вестмінстер-Холі для публічного прощання. Очікується, що державний похорон відбудеться у Вестмінстерському абатстві менше ніж через два тижні. Точну дату оголосить Букінгемський палац.

Після похоронної служби труну королеви пронесуть пішохідною процесією від абатства до Веллінгтонської арки в лондонському Гайд-парку, потім — повезуть до Віндзорського замку на катафалку. Там, у каплиці Святого Георгія, відбудеться похоронна служба. Труну опустять у королівську усипальницю, а потім поховають у меморіальній каплиці короля Георга VI.

Очікується, що глави держав з усього світу прилетять до Лондону, щоби разом із членами королівської родини віддати шану пам’яті Єлизавети ІІ. На церемонію також прибудуть високопоставлені британські політики та колишні прем'єр-міністри.

Очікується, що державний похорон відбудеться у Вестмінстерському абатстві. Фото: pixabay.com

Трон успадковує старший син Єлизавети ІІ, 73-річний принц Чарльз. Як повідомила прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс, він стане королем Чарльзом ІІІ.

«Сьогодні корона переходить, як це робилося понад тисячу років, до нового монарха, нового голови держави, його Величності короля Чарльза ІІІ», — сказала вона у зверненні до британців.

Принц Чарльз із дружиною Каміллою. Фото: Facebook/The Royal Family

Після смерті матері принц Чарльз зробив заяву, опубліковану на сторінках королівської родини у соцмережах.

«Смерть моєї улюбленої матері, її Величності королеви — момент найбільшої скорботи для мене та всіх членів моєї родини. Ми глибоко сумуємо про кончину дорогої государині та палко коханої матері. Я знаю, що її втрата буде глибоко відчуватись у всій країні та Співдружності, а також у всьому світі», — зазначив він.

«У цей період жалоби та змін моя сім'я і я будемо втішені та підтримані знанням тієї поваги та глибокої прихильності, якими користувалася королева», — додав Чарльз.

Дружина Чарльза Камілла отримує титул королеви-консорта.



 

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття у зв'язку зі смертю королеви.

«З глибоким сумом дізналися про смерть Її Величності Королеви Єлизавети II. Від імені українського народу висловлюємо щирі співчуття королівській родині, всьому Сполученому Королівству та країнам Співдружності у зв'язку з цією непоправною втратою. Наші думки та молитви з вами», — йдеться у дописі на його сторінці у Twitter.


Королева Єлизавета ІІ — Єлизавета Олександра Марія Віндзор — народилася 21 квітня 1926 року в сім'ї герцога та герцогині Йоркських. У 1947-му вийшла заміж за Філіпа Маунтбеттена, члена грецької та данської королівських сімей. Її чоловік отримав титул принца Единбурзького. Подружжя прожило разом майже 74 роки, до смерті Філіпа.

У 1952 році Єлизавета стала королевою Великої Британії. Вона перебувала на престолі найдовше з усіх британських монархів — у 2022 році країна святкувала 70-у річницю її правління.

У Єлизавети та Філіпа народилися четверо дітей — принц Чарльз, перший у черзі на королівський престол, принцеса Анна, принци Ендрю та Едвард. Також у королеви — вісім онуків та 12 правнуків.

Незадовго до смерті, 5 вересня, Єлизавета ІІ затвердила призначення нової прем'єр-міністерки Великої Британії, Ліз Трасс.