Web Analytics

Україна отримає від США військову допомогу на 675 млн доларів

Президент США Джо Байден затвердив черговий транш військової допомоги Україні — на 675 млн доларів. Йдеться про надання гаубиць, артилерійських боєприпасів, ракет, протитанкових комплексів та іншої зброї.

Про новий транш допомоги Україні повідомив 8 вересня міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи засідання Контактної групи з оборони України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

 «Президент Джо Байден затвердив черговий транш допомоги США Україні в розмірі 675 мільйонів доларів», — цитує Остіна пресслужба Міноборони США.

Передбачається, серед іншого, надання гаубиць, артилерійських боєприпасів, ракет, броньованих машин швидкої допомоги, протитанкових комплексів, стрілецької зброї тощо.

Остін також додав, що у фокусі буде довготермінова підтримка України.

Фото: defense.gov

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який 8 вересня прибув до Києва, запевнив, що США й надалі підтримуватимуть Україну.

«Більш ніж шість місяців, як Росія розпочала свою агресію. Зараз іде ваш контрнаступ, і він ефективний. І це переважно завдяки неймовірній хоробрості та стійкості українців. Ми бачимо це на полі бою щодня. Ми надзвичайно раді, що можемо підтримати ваші зусилля, і ми продовжимо це робити», — сказав він на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Блінкен зазначив, що новий пакет підтримки України — вже 20-й, загальна сума сягнула 13,5 млрд доларів. Також, за його словами, Державний департамент США повідомив Конгресу про наміри надати ще 1 млрд доларів.

Держсекретар додав, що Москва «платить надзвичайно високу ціну за агресію», і «вона буде лише зростати». ВВП Росії зменшується — від 9 до 15% падіння цього року, обсяг імпорту скорочується, країну залишають іноземні компанії та найбільш талановиті громадяни.

За оцінками Блінкена, РФ не матиме змоги замінити озброєння і виробляти товари для власного населення, забезпечувати експорт, запозичувати кошти в рамках суверенного боргу.

«Москва звертається за воєнною підтримкою до Північної Кореї, Ірану, оскільки ми систематично закриваємо їх доступ до імпорту. І ми продовжимо чинити цей тиск, доки не припиниться агресія проти України, й Україна не відновить свій суверенітет», — заявив Блінкен.


24 серпня президент США Джо Байден оголосив рішення надати Україні грантову підтримку обсягом 6 млрд доларів: пакет безпекової допомоги на 3 млрд доларів та 3 млрд доларів фінансової підтримки через Світовий банк.