Web Analytics

Уряд Великої Британії очолить Ліз Трасс

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії та стане новою прем'єр-міністеркою. Її призначення ще має формально затвердити королева Єлизавета ІІ.

Про перемогу Ліз Трасс повідомив 5 вересня прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

«Мої вітання Ліз Трасс з рішучою перемогою. Я знаю, що у неї є правильний план, що робити зі зростанням вартості життя, як згуртувати нашу партію та продовжити чудову роботу з об’єднання та покращення нашої країни. Зараз час, щоби усі консерватори на 100% згуртувалися довкола неї», — написав він у Twiter.

Джонсон додав, що для нього було честю очолювати Консервативну партію останні три роки — «здобувши найбільшу за десятиріччя більшість, завершивши процедури Brexit, здійснюючи нагляд за найшвидшим у Європі розгортанням кампанії вакцинації та надаючи життєво необхідну допомогу Україні». 

У фінальному турі виборів лідера Консервативної партії Трасс перемогла колишнього міністра фінансів Ріші Сунака. Вона отримала 81 326 тисяч голосів, а Сунак — 60 399.

Виступаючи після оголошення результатів, Ліз Трасс зазначила, що пройшла «одну з найдовших співбесід в історії». Вона віддала шану своїм суперникам і попереднику Борису Джонсону, назвавши його своїм другом.

Політикиня заявила, що «керуватиме як консерваторка», пообіцяла презентувати «сміливий план» зі зміцнення економіки після пандемії COVID-19 та зниження податків. Також вона планує протистояти енергетичній кризі.

«Я подбаю про те, щоб ми використали фантастичні таланти Консервативної партії, наших блискучих членів парламенту й колег, наші чудових радників, активістів та членів по всій країні. Друзі мої, я знаю, що ми виконаємо обіцяне, виконаємо і ще раз виконаємо», — наголосила Ліз Трасс.

Вона також зазначила, що прагне «досягти великої перемоги для Консервативної партії у 2024 році», вказавши, що не планує дострокові парламентські вибори.

Фото: Facebook/Liz Truss

Результати виборів прокоментував у вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський. Він подякував Борису Джонсону за підтримку України та сказав, що чекає на продовження співпраці з державою-партнеркою.

«Вже чекаю, коли можна буде продовжити нашу співпрацю з Борисом у його новому статусі. І не менше чекаю початку співпраці з новим премʼєр-міністром Великої Британії пані Ліз Трасс. Ми в Україні добре її знаємо — вона завжди була на світлому боці європейської політики. І я вірю, що разом ми зможемо зробити ще дуже багато для захисту наших народів і для провалу всіх російських деструктивних зусиль», — сказав глава держави.

Головне, додав Зеленський — зберігати єдність, «а це обовʼязково буде».

Мері Елізабет Трасс 47 років. До обрання лідеркою Консервативної партії вона була міністеркою закордонних справ Великої Британії. Під час передвиборчої кампанії обіцяла залишатися «найбільшим другом України».

Після обрання лідеркою торі, які наразі мають більшість у парламенті, Трасс автоматично становиться прем’єр-міністеркою. Залишається лише формальна зустріч з королевою Єлизаветою ІІ, під час якої Борис Джонсон офіційно подасть у відставку, а його наступниця отримає запрошення сформувати новий уряд. Аудієнція запланована на 6 вересня.


Борис Джонсон на початку липня оголосив, що йде у відставку. Він очолював уряд з 2019 року. Політичні противники та частина громадян неодноразово піддавали його критиці: через вечірки в резиденції під час локдауну в розпал пандемії COVID-19, спірні кадрові призначення тощо.