Web Analytics

На ЗАЕС поки залишаються два представники МАГАТЕ — «Енергоатом»

Четверо з шести представників місії Міжнародного агентства з питань атомної енергії завершили роботу на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Ще двоє поки залишаються. В Офісі президента вважають, що присутність міжнародних експертів допоможе убезпечити український персонал.

Про від’їзд частини представників МАГАТЕ 5 серпня повідомили в «Енергоатомі».

«Сьогодні, 5 вересня 2022 року, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі», — зазначили у компанії.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк переконаний, що присутність представників міжнародних організацій на атомній станції дозволить убезпечити український персонал «від загарбників з автоматами».

«Там знаходяться російські війська, які ні бельмеса не розуміють, що там відбувається, ризики не оцінюють правильно. Але там є певна кількість наших працівників, яким потрібен свого роду захист, щоб поряд стояли люди з міжнародної спільноти, інспекції, які будуть казати — не чіпайте цих людей, хай вони працюють. Оце було б важливо», — цитує Подоляка «Укрінформ».

Радник додав, що в української сторони досі немає чіткої інформації від МАГАТЕ щодо того, чи все гаразд на ЗАЕС з точки зору контурів безпеки, охолодження реакторів, роботи персоналу. «Ми всього цього не побачили у звіті», — зауважив він.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель також вважає, що для гарантування загальної безпеки потрібна постійна присутність представників МАГАТЕ на станції.

«Росія наражає світ на небезпеку. Ключове значення має гарантування ядерної безпеки та захисту. Необхідна постійна присутність МАГАТЕ на станції», — написав він у Twitter.

Мішель також підкреслив, що Євросоюз «повністю підтримує роботу і зусилля МАГАТЕ» щодо розв’язання ситуації на Запорізькій АЕС.  

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядатиме питання щодо контрольованої зупинки ЗАЕС для запобігання будь-яких можливих витоків радіації. В інтерв'ю «ABC News» він зазначив, що станція забезпечує електроенергією дві області України, що особливо важливо з наближенням зими.

«Я знаю, що росіяни хотіли б, щоб реактори були відключені від української мережі і підключені до російської. Ні, ми не згодні з цими заявами», — сказав глава держави.

Він нагадав, що російські війська захопили найбільшу в Європі атомну станцію з шести блоків. «Це означає шість Чорнобилів, це означає найбільшу небезпеку в Європі, це ядерна зброя», — додав він.

«Військових не повинно бути. На території не повинно бути військової техніки. І не повинно бути робочих атомної станції, які оточені людьми з вогнепальною зброєю», — резюмував Зеленський.

Фото: abcnews.go.com

Вранці 5 вересня «Енергоатом» повідомляв, що ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 3 вересня від російських обстрілів зазнала пошкоджень лінія зв’язку станції з енергосистемою України, і енергоблок №5 відключили від мережі. На ранок 5 серпня в роботі залишався тільки енергоблок №6, який подає електроенергію в енергосистему та забезпечує власні потреби АЕС. Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки на той момент не було.

«Військові РФ залишаються на майданчику ЗАЕС, а в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами», — додали у «Енергоатомі».

Українська сторона наполягає на якнайшвидшій демілітаризації ЗАЕС, виведенні зі станції та міста Енергодар усіх російських військових і повернення під повний контроль України.


Делегація МАГАТЕ 1 вересня прибула на захоплену російськими військовими Запорізьку АЕС. Експерти на чолі з директором агентства Рафаелем Ґроссі провели на території станції кілька годин, після чого більшість з них поїхала. В Офісі президента висловили побоювання, що окупанти намагаються перетворити місію «на безплідну екскурсію».