Web Analytics

Вакарчук пожертвував 350 тис. грн на відновлення музею Сковороди

Музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук пожертвував 350 тис. грн на відновлення знищеного військами РФ музею філософа Григорія Сковороди у Богодухівському районі Харківщини. Загалом потрібно, за попередніми оцінками, близько 112 млн грн.

Лідер гурту «Океан Ельзи» став першим благодійником проєкту «Збережіть українську культуру», повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

«У межах проєкту «Збережіть українську культуру» на відновлення і відбудову пам'яток культурної спадщини вже задонатили 350 тис. гривень. Першим благодійником став український культурний діяч Святослав Вакарчук», — кажуть у Мінкульті.

Кошти скерують на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди на Харківщині, який у травні знищили російські військові.

Святослав Вакарчук переконаний, що російські загарбники воліють не лише окупувати українські території, зруйнувати міста та села, знищити поля та виробництва, а й цілеспрямовано позбавити українців майбутнього — «вбиваючи кращих з кращих та знищуючи нашу спадщину від попередніх поколінь», руйнуючи культурні центри, музеї тощо. 

«Сама думка існування бодай чогось українського з глибоким історичним, культурним корінням і розвиненого майбутнього нашої країни для них нестерпна і доводить до сказу. Не вийде у них. Ніколи», — впевнений музикант.

За оцінками Міністерства культури, на відновлення музею у Сковородинівці потрібно 112 млн грн. Зазначається, що ця сума не є кінцевою і потребує уточнення, яке можливе тільки після експертизи.

«У суму 112 млн грн входить повна відбудова будівлі. Також 7 млн грн з цих коштів ми витратимо на проведення науково-проєктних робіт, що визначать повний обсяг робіт необхідних задля відновлення будівлі», — кажуть у міністерстві.

Фото: Telegram/Олег Синєгубов


Увечері 6 травня російські війська обстріляли меморіальний музей українського філософа Григорія Сковороди в Богодухівському районі. Будівля зруйнована. У Харківській ОВА кажуть, що найцінніші експонати вціліли, їх вивезли заздалегідь.

Міністр культури Олександр Ткаценко обіцяв, що для відновлення музею шукатимуть донорів. Але закінчити роботи до грудня, коли відзначатимуть 300-річчя від дня народження філософа, не встигнуть.