Web Analytics

Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі: що відомо

Через дії окупантів Запорізька АЕС 25 серпня вперше від початку своєї роботи відключилася від енергомережі через пошкодження лінії зв'язку. Про безпосередню загрозу для місцевих мешканців не повідомлялося, у Запорізькій обладміністрації розповіли, що для такого випадку готові декілька планів евакуації. Вранці 26 серпня в «Енергоатомі» заявили, що лінія видачі потужності відновлена, два енергоблоки ЗАЕС готуються підключити до мережі.  

Про відключення ЗАЕС від енергомережі 25 серпня повідомили в «Енергоатомі».

«25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — «Дніпровська». Три інші лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів», — йдеться у заяві компанії.

Два блоки станції, що працюють, відключилися від мережі.

«Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі — вперше в історії станції», — наголошують в «Енергоатомі».

Станція отримує електрику для своїх потреб з енергосистеми України від Запорізької ТЕС.

25 серпня зауважень до роботи автоматики та систем безпеки ЗАЕС не було, тривали пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

У Державній інспекції ядерного регулювання уточнювали, що упродовж дня повітряна лінія відключалася двічі — близько 12:00 і 14:00.

Як наслідок — відключилися й енергоблоки №5 і №6, спрацював аварійний захист.

У Запорізькій обладміністрації заявили, що є декілька планів евакуації місцевих жителів у випадку аварії на ЗАЕС — розрахованих як на підконтрольну територію, так і на окуповану.

«Будуть застосовані усі можливі системи оповіщення, в надзвичайних ситуаціях своєчасне та системне інформування має ключовий сенс. Ми маємо потурбуватися про населення як на підконтрольній, так і на окупованій території», — зазначив голова ОВА Олександр Старух.

На подію відреагував генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

«Майже щодня новий інцидент на Запорізькій АЕС чи поблизу неї. Ми не можемо дозволити собі більше втрачати час. Я сповнений рішучості особисто очолити місію МАГАТЕ на станцію найближчими кількома днями, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою та охороною», — заявив він.

До Енергодара, де розташована АЕС, раніше завезли 25 тис. таблеток йодиду калію — препарату, що здатен захистити щитовидну залозу від накопичення радіоактивних ізотопів йоду. У міській раді наголошували, що приймати його профілактично не треба — тільки в разі реально підтвердженої небезпеки.

25 серпня Енергодарський міський голова Дмитро Орлов повідомляв, що радіаційний фон становить 10,4 мікрорентгена на годину, що відповідає природньому. 

Фото: Facebook/Запорізька атомна електростанція

Держатомрегулювання попереджала, що через зупинку усіх енергоблоків ЗАЕС і втрату усіх джерел електроживлення можуть вийти з ладу системи охолодження, зазнати пошкоджень активна зона реакторної установки. А відтак — радіоактивні речовини можуть потрапити назовні, як це було на японській АЕС «Фукусіма-1» у 2011 році.

«На випадок такої аварійної ситуації на Запорізькій АЕС є у наявності дизель-генератори, але для тривалого забезпечення власних потреб станції та для охолодження ядерного палива вони потребуватимуть достатньої кількості дизельного пального. Російські військові, які присутні на АЕС, можуть перешкоджати поставкам дизеля, необхідного для роботи генераторів», — зазначали в інспекції.

У випадку аварії наслідки відчує не лише Україна: радіоактивну хмару може понести до Європи, РФ, Білорусі. Також можливе забруднення Дніпра та Чорного моря.

Доповнено:

Вранці 26 серпня в «Енергоатомі» заявили, що на ЗАЕС відновили лінію видачі потужності. Енергоблоки все ще відключені, але їх готуються під'єднати до мережі.

«Станом на 9:00 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України. Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі», — мовиться у повідомленні компанії.

Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки наразі немає.


Війська РФ захопили Запорізьку АЕС на початку березня та досі її контролюють. За інформацією «Енергоатому», окупанти розмістили на території станції зброю, вибухівку та техніку. У компанії також заявляли, що російські військові тиснуть на працівників АЕС.

На початку серпня безпекова ситуація на станції погіршилася, її кілька разів обстріляли російські військові. МАГАТЕ наполягає на терміновій перевірці, а генсек ООН Антоніу Гутерреш закликає Росію вивести своїх військових з АЕС.