Web Analytics

З Wi-Fi та екраном: у Харкові почали встановлювати зупинки-укриття

У Харкові облаштували першу транспорту зупинку, що слугуватиме укриттям під час обстрілів та повітряної тривоги. Мерія вже визначила 25 місць, де планує встановити такі споруди — передусім там, де скупчується найбільше пасажирів.

Про встановлення першої зупинки-укриття розповів в ефірі національного телемарафону 19 серпня Харківський міський голова Ігор Терехов.

Споруда розрахована приблизно на 30 людей. Однак вона має модульну конструкцію, тому розміри за потреби можна змінювати.

Зупинка має прямий зв'язком з диспетчером, безкоштовний Wi-Fi та екран, на якому через камери відеоспостереження можна побачити транспорт, що під'їжджає.

Для гасіння пожеж є близько 100 кг піску.

Фото: city.kharkov.ua

Терехов нагадав, що в Харкові люди вже неодноразово гинули та діставали поранень під час обстрілів транспортних зупинок. На його переконання, такі споруди можуть захистити від реактивних снарядів.

«Зрозуміло, що від прямого влучення важкими ракетами така зупинка не врятує чи врятує лише частково. Але вона зможе захистити від уламків РСЗВ, а значить — врятувати життя та здоров'я людей», — прокоментував мер.


Стіні зупинки прикрасили муралом, передає «Суспільне». З одного боку — напис Харків — місто-герой», з іншого — найвідоміші символи міста: Дзеркальний струмінь, Держпром, пам'ятник Тарасу Шевченку тощо.

«Ми робимо унікальний мурал на зупинці бомбосховища. Це перший екземпляр в рамках проєкту безпечних зупинок для жителів Харкова й інших міст України. Обрали концепцію із пам'ятками та елементами архітектури Харкова для того, щоб підкреслити цінності самого міста», — розповів художник Ярослав Єфремов.

У Харкові вже визначили перші 25 місць, де облаштують безпечні зупинки — там, де на транспорт чекають найбільше людей.


Війська РФ неодноразово завдавали ударів по транспортних зупинках у Харкові. Вранці 20 липня від обстрілу загинули троє людей, які стояли біля зупинки на Салтівці: 13-річний хлопчик та подружжя. Ще двоє поранені: 15-річна сестра загиблого підлітка та 72-річна жінка.

21 липня російські снаряди влучили у транспортну зупинку біля ринку «Барабашово» та житловий будинок на Ювілейному проспекті. Троє людей загинули, понад 20 дістали поранень. Серед поранених — водій тролейбуса.

Після цих обстрілів міськрада анонсувала облаштування в Харкові безпечних зупинок — бетонних споруд, в яких можна укриватися під час обстрілів та повітряної тривоги.