Web Analytics

Туреччина допоможе відбудувати Харківщину після війни — Зеленський

Туреччина планує взяти участь у відновленні Харкова та області після війни. В ОПУ розраховують на досвід країни-партнера у будівництві, чекають на технічну допомогу та консультації.

Про заплановану участь Туреччини у відбудові Харківської області повідомив у вечірньому відеозверненні 18 серпня президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що провів «дуже предметні переговори з багатьох тем» з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

«Обговорили й оборонну співпрацю, й економічну, й енергетичну. Дякую Туреччині за готовність взяти під патронат відбудову Харкова та Харківської області. Це місія для справді потужної країни. Сьогодні зроблено перший крок — підписана домовленість щодо інфраструктури», — зазначив Зеленський.

Як розповіли в Офісі президента, 18 серпня представники України та Туреччини підписали меморандум про взаєморозуміння щодо відновлення інфраструктури.

«Турецький бізнес має великий досвід у будівництві доріг і мостів, зокрема Запорізького та Кременчуцького мостів, і зарекомендував себе як надійний партнер. Тому розраховуємо, що вже зовсім скоро вийдемо на конкретні практичні результати спільної відбудови», — прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Планується, що турецькі державні та бізнес-структури розвиватимуть конкретні проєкти та надаватимуть консультаційну і технічну допомогу.

«Проводимо активні перемовини з країнами-партнерами щодо їхньої участі у реалізації плану швидкого відновлення країни Fast Recovery plan. Паралельно з цим ми працюємо над довгостроковими проєктами відновлення та трансформації України», — додав заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Меморандум підписали міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш і міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Фото: president.gov.ua

Про зацікавленість Туреччини участю у відновленні Харківщини розповідав наприкінці травня голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов. Тоді він казав, що є «декілька пропозицій», однак остаточне рішення ухвалюватиме Офіс президента.

На початку липня Харківський міський голова Ігор Терехов повідомляв, що участь у повоєнному відновленні Харкова готові взяти Туреччина та США.

«Звичайно, нам потрібна фінансова підтримка США як держави із серйозною економікою та Туреччини, будівельні технології якої знайдуть тут відмінне застосування», — зазначав тоді мер.

Наслідки обстрілу Харкова. Фото: Telegram/Олег Синєгубов

Допомогти у відбудові регіону також планують Польща та Словенія.


За оцінками Харківської ОВА, від початку війни в області зазнали пошкоджень понад 10,3 тис. об’єктів. Серед них — понад 7,5 тис. житлових будинків — багатоповерхівок і приватних, а також 1,5 тис. об’єктів життєзабезпечення.