Web Analytics

Зеленський зустрівся з президентом Туреччини і генсеком ООН: що обговорювали

Президент України Володимир Зеленський 18 серпня зустрівся у Львові з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Обговорювали експорт українського продовольства в умовах розв’язаної Росією війни, ситуацію навколо Запорізької АЕС, захист українців, яких незаконно утримують у Росії тощо.

Володимир Зеленський спочатку зустрівся з Антоніу Гутеррішем та Реджепом Ердоганом окремо, потім вони провели тристоронню зустріч, повідомляє Офіс президента України.

«Обговорили експортну зернову ініціативу, небезпечні дії Росії навколо Запорізької атомної станції, питання захисту та звільнення українських полонених і створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України», — зазначає ОПУ.

Як заявив Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі, ініціативу щодо «зернового коридору» для вивезення українського збіжжя розвиватимуть і далі.

«Окреслили можливі напрямки подальшого розвитку ініціативи — її вдосконалення, підвищення рівня безпеки її реалізації. Це глобальна потреба — щоб збільшувалася кількість суден, які безпечно експортують українське продовольство. Наша держава готова бути й буде гарантом глобальної продовольчої безпеки», — сказав глава держави.

Щодо ситуації на Запорізькій АЕС він наголосив, що Росія повинна «негайно й без будь-яких умов» вивести свої війська з території ЗАЕС, припинити всі провокації та обстріли. «Неприпустимо, що Росія свідомо ставить усіх нас на межу радіаційної катастрофи світового масштабу», — зауважив Зеленський.

За його словами, з Антоніу Гутеррешем погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС — у легальний спосіб через вільну від окупантів територію.

«Сторони також обговорили створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України», — додають в Офісі президента.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш наголосив, що вторгнення Росії є порушенням територіальної цілісності України та Статуту ООН.

«Ця війна вже призвела до величезної кількості жертв, до величезних руйнувань, до появи внутрішньо переміщеного населення. Вона також супроводжується значним порушенням прав людини. Люди потребують миру. Миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права», — заявив він.

Генеральний секретар закликав утриматися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу безпеку Запорізької АЕС, та наголосив, що її споруди не мають використовуватися під час будь-яких воєнних операцій.

«Необхідно забезпечити виведення техніки та особового складу з території атомної електростанції. Цю територію необхідно демілітаризувати», — переконаний Гутерріш.

Події у колонії в Оленівці, де загинули українські військовополонені, вивчатиме місія ООН. Її очолить генерал Сантуш Круз. Генсек ООН представив його як «шанованого військового з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки та військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН».

Гутерреш додав, що продовжуватиме працювати над отриманням гарантій щодо Оленівки «та інших відповідних місць».

«Усі військовополонені отримують захист відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Міжнародний комітет Червоного Хреста має отримати доступ до військовополонених, хоч би де їх утримували», — зазначив він.

Гутерреш також згадав слова президента Туреччини Реджепа Ердогана під час зустрічі — щодо того, що експортна продовольча ініціатива «створює дипломатичне вікно для домовленості щодо майбутнього припинення війни між Україною та Росією».

«Я сказав зі свого боку пану президенту Туреччини, що Російській Федерації немає віри. Вважаю, що в цьому вікні — російська зброя, і тому дуже здивований, що вони готові до якогось миру. Не може хотіти миру той, хто ґвалтує, щодня б’є крилатими ракетами по наших містах, по цивільній інфраструктурі. Тож спочатку, мені здається, вони повинні залишити наші території, а потім буде потім», — прокоментував цю позицію Володимир Зеленський.

Антоніу Гутерреш та Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Виступаючи після зустрічі, президент Туреччини Реджеп Ердоган відзначив, що для завершення війни в Україні слід посилити дипломатичні зусилля.

«Ми окремо вказали на підтримку міжнародним співтовариством відновлення дипломатичного процесу. Сподіваюся, що війну нарешті буде завершено за столом переговорів. З цим погоджуються Зеленський і Гутерреш. Уся справа в тому, щоб визначити найкоротший і найсправедливіший шлях до столу переговорів», — вважає президент Туреччини.

За його словами, переговори у Стамбулі можливо відновити.

«Вважаю, що переговори можуть бути відновлені на тих засадах, які були сформовані в Стамбулі в березні. Ми готові знову відіграти роль посередника, щоб надати всі види підтримки для досягнення цієї мети», — цитує Ердогана «Укрінформ».

Реджеп Ердоган також висловив занепокоєння щодо ситуації навколо ЗАЕС. На його переконання, повторення  Чорнобильської катастрофи було б неприпустимим.

Реджеп Ердоган

Підсумки зустрічі прокоментував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він підкреслив, що під час розмови не йшлося про жодні поступки з боку України на користь Росії.

«Ніхто нас не схиляв до поступок на користь Росії. Якщо знову буде якась «зрада» у соцмережах, то одразу хочу сказати, що такого не було», — сказав він.

На переконання міністра, спільна робота Зеленського, Ердогана та Гутерреша може допомогти у завершенні війни.

«Підозрюю, що до завершення цієї війни від скоординованості й рішень цієї трійки залежатиме багатьох проблем дипломатичним шляхом. Між ними є порозуміння, це головне», — наголосив міністр.


Верховна Рада 15 серпня підтримала подовження воєнного стану в Україні на 90 днів, до 21 листопада. Одночасно — подовжила загальну мобілізацію.