Web Analytics

Через війну школи у Харкові не відкриватимуть 1 вересня — Терехов

Навчальний рік у харківських школах розпочнеться в дистанційному режимі. Таке ж рішення вже ухвалили й деякі виші. Поки місто зазнає обстрілів, не відкриватимуть і дитячі садки.  

Про початок навчального року в Харкові розповів в ефірі національного телемарафону міський голова Ігор Терехов.

За його словами, через небезпеку для дітей 1 вересня школи не відкриють, і навчання буде дистанційним. Нині освітяни працюють над тим, щоб програма була цікавою для учнів початкових класів.

«Російський агресор вкрав у дітей та батьків важливий день, бо 1 вересня залишається у пам'яті на все життя. Проте, ми розробляємо програму, щоб навчати дітей, можливо, в ігровій формі», — зазначив Терехов.

До перших класів харківських шкіл цьогоріч  записали близько 7 тис. дітей.

Дитячі садки також не відкриватимуть поки Харків зазнає обстрілів.

Визначилися з форматом навчання й деякі виші. У Харківському національному університеті ім. Каразіна повідомили, що осінній семестр розпочнеться дистанційно.

«Заняття проходитимуть в онлайн-режимі? з використанням платформ дистанційної освіти та врахуванням потреб і можливостей учасників освітнього процесу», — кажуть у ХНУ.

Університет укладає угоди щодо відкриття освітніх майданчиків в інших містах України та за кордоном.

«Каразінці вже мають можливість отримувати освітні послуги в університеті Ігбінедіон (Нігерія), студенти хімічного факультету — у Києві, першокурсники Каразінського за деякими спеціальностями — у Мюнхені (Німеччина). Також заплановано продовжити створення освітніх філій університету в різних країнах», — розповіли у виші.

У Харківському педагогічному університеті ім. Сковороди вирішили розпочати навчання раніше — через можливі проблеми з опаленням взимку.

«У зв’язку зі складною безпековою ситуацією та очікуваними проблемами з опалюванням і електропостачанням в осінньо-зимовий сезон у Харківському регіоні, в університеті навчальний рік для студентів старших курсів розпочинається з 15 серпня. Для першокурсників університет відкриє двері з 15 вересня», — розповів ректор Юрій Бойчук.

Перший семестр планують завершити 30 листопада. Зимові канікули триватимуть з 1 грудня по 14 лютого. Другий семестр — з 15 лютого по 30 червня.


У Харківському національному медичному університеті навчальний рік розпочнеться вчасно, але також дистанційно. Потім хочуть перейти до змішаного формату.

«Новий навчальний рік розпочнеться з 1 вересня 2022 року дистанційно, у синхронному режимі, з максимальною адаптацією навчального матеріалу до реалій сьогодення, із подальшим поступовим переходом до змішаного формату навчання», — йдеться у зверненні ректора Валерія Капусника.


Російська війська регулярно завдають ударів по навчальних закладах Харкова та громад області. Серед останніх — виш у Слобідському районі, в який 12 серпня влучила ракета.