Web Analytics

Силовики запобігли вбивству міністра оборони та керівника ГУР: подробиці

Правоохоронці затримали найманців російської спецслужби, які готували напад на міністра оборони Олексія Резнікова та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова. 

Про результати спецоперації Служба безпеки України звітувала 8 серпня.

«Знешкоджено диверсійно-розвідувальну групу головного управління генштабу ЗС РФ, більш відомого як ГРУ. Зловмисники займались підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки нашої держави, а також відомого українського активіста. За вбивство кожного з них російські куратори обіцяли від 100 до 150 тис. доларів», — йдеться у повідомленні СБУ.

Скріншот листування затриманого. Фото: ssu.gov.ua

За даними слідства, диверсійну групу сформували кадрові російські розвідники. Її очолив 39-річний луганчанин, додає начальник Головного управління Нацполіції в Києві Іван Вигівський.

«За даними слідства, з 2014 року він перейшов на бік ворога та особисто брав участь у бойових діях у складі так званої  «народної міліції ЛНР». А після початку повномасштабного вторгнення агресора  в Україну був завербований представниками Російської Федерації», — зазначив він.

Фото: npu.gov.ua

За завданням координатора з Москви луганчанин підшукував виконавця для замовних убивств. Для цього — використовував свої зв’язки у кримінальних колах.

На пропозицію відізвався житель Києва. За 5 тис. доларів він погодився вбити українського військового, якого окупанти звинуватили у розправі з російськими полоненими. Це мало стати випробуванням перед виконанням основних завдань.

«А для замаху на керівників оборонних відомств «зв’язковий» вирішив особисто прибути на підконтрольну українській владі територію. Тут разом зі спільником вони мали підготувати план «ліквідації» і подати його на затвердження своїм керівникам у РФ», — зазначають правоохоронці.

Луганчанин приїхав до Волинської області України через Білорусь — через пропускний пункт «Доманове». Після цього зустрівся зі спільником. Обох затримали в Ковелі 5 серпня.

«Під час обшуку у «зв’язкового» виявлено докази злочинних дій, а також паспорт громадянина РФ», — додали у СБУ.

Обом оголосили підозру в державній зраді, вчиненої в умовах воєнного стану, та у готуванні умисного вбивства на замовлення. Слідчі наполягатимуть на арешті затриманих.


На Дніпропетровщині затримали харків’янина, який за 4000 доларів обіцяв допомогти в отриманні українського паспорта громадянину РФ. За даними правоохоронців, росіянин — диверсант, який хотів легалізуватися в Україні.