Web Analytics

Окупанти вбили полонених в Оленівці, щоб приховати тортури — ГУР

Головне управління розвідки Міноборони України вважає, що окупанти не збиралися обмінювати українських полонених, які утримувалися в Оленівці, і вбили їх, щоб приховати докази тортур. 

Як триває розслідування, у Головному управління розвідки Міноборони розповіли 3 серпня.

ГУР з’ясувало, що українських полонених допитували представники так званого Міністерства державної безпеки «ДНР», «Приватної військової компанії Вагнера» та російської ФСБ. Під час допитів активно вдавалися до тортур і побиття.

«Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів. У разі реалізації зазначеного плану представники ФСБ планували залучити українських полонених до фільмування у проросійських репортажах. Мета ефіру полягала у висвітленні визнання полоненими «скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, відречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України», — йдеться у повідомленні розвідників.

Допити проводилися конвеєрно, регулярно, але не мали успіху.  

У ГУР вважають, що окупанти не мали наміру обмінюватися полоненими, і вбили їх, щоб приховати неналежні умови утримання та форми допиту, бо це могло б стати доказовою базою у Гаазькому суді.

«За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками «ПВК Вагнера» з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні», — зазначають в управлінні.

Як заявляв генеральний прокурор Андрій Костін, попередні висновки міжнародних експертів вказують на застосування військами РФ в Оленівці термобаричної зброї, передає «Інтерфакс-Україна».

«Попередні висновки міжнародних експертів говорять про те, що способом цього вбивства була термобарична зброя… Тобто, безперечно, це не ракетний обстріл — у цьому вони впевнені», — наголосив генпрокурор.

За його словами, застосування такої зброї підтверджується й інформацією, яку наразі опрацьовують слідчі.

«Що стосується конкретних причетних осіб, то невідкладні слідчі дії тривають, але це питання складніше. На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі ракетними системами типу HIMARS», — додав Костін.

Андрій Костін. Фото: Facebook/Офіс генерального прокурора

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив на пресконференції 3 серпня, що ООН запускає «місію зі встановлення фактів», яка збиратиме інформацію щодо подій в Оленівці.

«Ми отримуємо запити від Російської Федерації та запити від України провести розслідування щодо подій. Я вирішив, відповідно до своєї компетенції та повноважень, розпочати місію з пошуку фактів. Я не маю повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію з пошуку фактів», — цитує Гутерреша «Суспільне».

Генсек ООН обіцяє, що забрані дані передадуть урядам України та Росії.


У ніч на 29 липня стався вибух на території колонії в селищі Оленівка на окупованій території Донецької області. Зруйнована будівля, де утримували українських військовополонених. Окупанти заявляли, що загинули 53 людини та 75 дістали поранень, але українські силові відомства ставлять ці цифри під сумнів. За інформацією Офісу генерального прокурора, загинули близько 40 полонених, 130 поранені.

Читайте також: Оленівка: гра за правилами і без

Фото на головній: «Цензор.net»