Web Analytics

Мер Південного, який закликав не чинити опір РФ, склав повноваження

У місті Південне під Харковом достроково склав повноваження мер Олександр Брюханов, якого суд визнав винним у посяганні на територіальну цілісність України. Нині його обов’язки виконує секретар міськради Всеволод Біліченко.

Про припинення повноважень мера 29 липня повідомили у пресслужбі Південної міської громади.

«25 липня 2022 року достроково припинив свої повноваження голови Південної міської ради Брюханов Олександр Миколайович», — зазначили у мерії.

Повноваження міського голови наразі здійснює секретар міськради Всеволод Біліченко. До об’єднання Південного та селища Буди в одну громаду він очолював Будянську селищну раду.

20 червня Київський райсуд Харкова визнав Олександра Брюханова винним у сепаратизмі. Мера затримали наприкінці лютого, після вторгнення РФ в Україну: за даними слідства, виступаючи перед містянами, Брюханов казав, що не потрібно опіратися окупантам. Свою позицію обґрунтував тим, що «такого роду бездіяльність дасть змогу зберегти життя місцевих жителів, та здійсненням подальшого розвитку міста Південне».

Харківська обласна прокуратура повідомляла, що мера підозрюють у державній зраді — за ч. 111 Кримінального кодексу України. Брюханов визнав свою провину та уклав угоду з прокурором. Суд призначив йому п’ять років ув’язнення з іспитовим терміном у два роки за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність держави). Посадовця звільнили з-під варти в залі суду. 

Олександр Брюханов (ліворуч) із Всеволодом Біліченко на церемонії запуску мініпроєктів — переможців обласного конкурсу «Разом в майбутнє», 2020 рік. Фото: khrada.gov.ua


Олександру Брюханову 66 років. Він із села Берестовенька Красноградського району Харківщини. Вперше його обрали головою Південноміської ради у 2002 році. У 2010-му він виграв вибори мера, балотуючись він «Партії регіонів», у 2015-му — як самовисуванець, у 2020-му — від «Слуги народу».

Фото на головній: Південна міська територаільна громада