Web Analytics

Український паспорт для диверсанта з РФ: силовики затримали харків’янина

На Дніпропетровщині затримали харків’янина, який за 4000 доларів обіцяв допомогти в отриманні українського паспорта громадянину РФ. За даними правоохоронців, росіянин — диверсант, який хотів легалізуватися в Україні.

Як розповіли у Харківській обласній прокуратурі, оборудку організував харків’янин, який раніше працював податківцем у Донецьку.

«За даними слідства, у лютому 2022 року росіянин зустрівся з 41-річним харків’янином, щоб отримати паспорт громадянина України з пропискою у Донецьку для проведення підривної діяльності на шкоду суверенітету України», — йдеться у повідомлені прокуратури.

Експодатківець пообіцяв задіяти особисті зв’язки, щоб «вирішити питання». Свої послуги оцінив у 4000 доларів. Росіянин погодився, передав фотокартки і частину грошей — 3000 доларів. Запевнив, що другу частину віддасть згодом. Пізніше харків’янин зателефонував своєму клієнтові та сказав, що паспорт буде готовий за декілька днів.

Фото: Facebook/Харківська обласна прокуратура

28 липня харків’янина затримали у Жовтих Водах на Дніпропетровщині.

«СБУ затримала виробника фальшивих документів на «гарячому» — коли той забирав «другий транш» за готовий паспорт», — розповіли в Управлінні СБУ в Харківській області.

Експодатківцю готують повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 369-2  Кримінального кодексу України*Прийняття пропозиції або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. Чоловікові загрожує до восьми років ув’язнення.

Фото: Facebook/Управління СБУ в Харківській області

«Громадянин РФ, який «замовив» український паспорт, перебуває у полі зору СБУ, і з ним проводяться відповідні процесуальні дії», — додали у Службі безпеки.

За інформацією СБУ, харків’янин — організатор схеми з виготовлення фальшивих паспортів, і в нього є поплічники — наразі силовики з’ясовують, хто саме. Спецслужба також стверджує, що серед клієнтів могли бути й інші російські диверсанти.


Двом мешканцям Харківської області — колишньому поліцейському із Чкалівської громади та депутату з Дворічної — заочно оголосили підозру в державній зраді. Жительці селища Шевченкове також повідомили про підозру в колабораціонізмі.