Web Analytics

Верховна Рада підтримала призначення нового генпрокурора

Верховна Рада України 27 липня схвалила призначення нового генерального прокурора. Президент Володимир Зеленський висунув на цю посаду нардепа від «Слуги народу», голову парламентського комітету з питань правової політики Андрія Костіна.

Подання на призначення нового генпрокурора Володимир Зеленський скерував до парламенту 27 липня.

У відповідному проєкті постанови йшлося: «Надати згоду на призначення президентом України Костіна Андрія Євгеновича на посаду генерального прокурора».

Скріншот: rada.gov.ua

Верховна Рада схвалила призначення Костіна, повідомили в Офісі генерального прокурора.

«27 липня 2022 року Верховна Рада України за поданням президента України підтримала постанову про надання згоди на призначення Андрія Костіна на посаду генерального прокурора. За відповідне рішення проголосувало 299 народних депутатів України», — мовиться у повідомленні ОГПУ.

Парламент підтримав призначення Андрія Костіна на посаду Генерального прокурора 27 липня 2022 року Верховна Рада...

Опубликовано Офіс Генерального прокурора Среда, 27 июля 2022 г.

Проти не проголосував жоден парламентар. Ще 32 утрималися, а 33 — не голосували.

Я уточнює «Бі-бі-сі», не підтримали кандидатуру Костіна майже у повному складі фракції «Голос», «Батьківщина» та «Європейська солідарність».

Фото: president.gov.ua

Під час виступу в парламенті Андрій Костін заявив, що в часи російського вторгнення необхідно «забезпечити невідворотність покарання для кожного воєнного злочинця, представників політичного та військового керівництва Росії».

«Ми маємо припинити терор та геноцид української нації. Цьому сприятиме передусім належна фіксація й документування злочинів агресора. А зібрати докази слід так, щоб усі вони були визнані допустимими в судах», — цитує Костіна пресслужба Офісу президента.

За словами Костіна, треба притягнути до відповідальності тих, хто співпрацював з окупантами, серед іншого й правоохоронців. Крім того — забезпечити належну міжнародну співпрацю, зокрема з Міжнародним кримінальним судом.

Він  наголосив, що слід невідкладно призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та якнайшвидше провести конкурс для обрання директора Національного антикорупційного бюро. Також зазначив, що важливо втілити в життя судову реформу, сформувати Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Андрій Костін

Андрію Костіну 49 років, він родом з Одеси. За фахом — юрист, працював адвокатом. У 2010-2015 роках був депутатом Одеської міської ради від партії «Фронт змін».

У 2019 році Костіна обрали до Верховної Ради від партії «Слуга народу». Спочатку він був заступником голови комітету з питань правової політики, згодом — очолив його. 


Президент Володимир Зеленський 17 липня відсторонив генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова від роботи. Пояснив, що серед правоохоронців, зокрема працівників СБУ та прокуратури, багато підозрюваних у державній зраді та колабораціонізмі.

19 липня Верховна Рада схвалила їх звільнення.