Web Analytics

На окупованих територіях Харківщині можливі проблеми з опаленням — ОВА

Наразі Харківська область готова до опалювального сезону на 40%. В ОВА прогнозують, що взимку на окупованих військами РФ територіях ймовірні проблеми з постачанням тепла.

Про підготовку регіону до опалювального сезону розповів 26 липня в ефірі «Суспільного» голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

За його інформацією, область готова на 40% — попри пошкодження теплової мережі. Повністю знищено 12 котелень, 63 — пошкоджено, знищено 60 теплових пунктів, 10 камер, майже 24 км мереж.

Водночас Синєгубов вважає, що проблеми з пуском тепла можуть виникнути на захоплених російським військом територіях.

«В Ізюмі повністю знищена інфраструктура теплових мереж. Там будуть досить серйозні проблеми з опалювальним сезоном. До кінця не відома ситуація по Вовчанському та Куп'янському напрямках. Під ризиком «сіра зона». Хоча наші комунальні служби намагаються відновлювати пошкоджену інфраструктуру, однак там йдуть постійні обстріли, є заміновані шляхи, і ми маємо зважати на військову обстановку по тому чи іншому напрямку», — зазначив голова ОВА.

Фото: city.kharkov.ua

У Харкові бригади КП «Харківські теплові мережі» наразі ліквідують наслідки російських обстрілів. 26 липня ремонтували системи опалення у будинках Слобідського району, пошкоджених від ранкового ракетного удару. Серед іншого, в одному з під’їздів вибуховою хвилею відірвало стояк центрального опалення.

У «ХТМ» кажуть, що всі пошкоджені будинки раніше вже підготували до опалювального сезону, і тепер гідровипробуваня доведеться повторювати.

Як розповів заступник технічного директора «Тепломереж» Олексій Лука, повторні ремонти виконують не вперше. Нещодавно ракета серйозно пошкодила магістраль у центрі Харкова, яку саме в день обстрілу почали заповнювати теплоносієм. Довелося замінити майже 30 м трубопроводу, відновити розбитий підземний канал і теплову камеру. Впоралися за два дні. Магістраль ремонтували 30 працівників. 

За словами Луки, найбільше роботи через повторні обстріли — в Індустріальній та Салтівській філії «ХТМ». Але, незважаючи на це, графік підготовки до опалювального сезону поки що вдається витримати.


У Харківській міськраді розраховують, що опалювальний сезон у Харкові розпочнеться 15 жовтня. Наразі комунальники ремонтують пошкоджені російськими обстрілами котельні та тепломережі. Містян попереджають, що цей опалювальний сезон може бути «найскладнішим за всю історію Харкова».