Web Analytics

Мера Вовчанська підозрюють у державній зраді

Міському голові захопленого російськими військами Вовчанська Анатолію Степанцю заочно оголосили підозру в державній зраді. Йому закидають перехід на бік окупантів та участь у діяльності створеної ними «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області».

Про оголошення підозри 15 червня повідомили в Офісі генерального прокурора.

«За даними слідства, посадовець, який перейшов на бік РФ, підтримав створення так званої «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області» та добровільно брав участь у її діяльності. 3 червня 2022 року в окупованому Куп’янську він взяв участь у заході, на якому було створено незаконний орган», — кажуть у відомстві.

Справу розслідує СБУ — за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Максимальне покарання, яке вона передбачає — довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Харківська обласна прокуратура поширила повідомлення про підозру та повістку на виклик, вказавши ім’я фігуранта — Степанцов Анатолій Вікторович.

«…діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, реалізуючи умисел, спрямований на завдання шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній та інформаційній безпеці України, взяв участь в оранізації та проведенні заходу щодо створення окупаційної адміністрації під назвою «тимчасова цивільна адміністрація Харківської області», метою якої є управління політичними, соціально-економічними та гуманітарними процесами на окупованій території Харківської області», — вказано у повідомленні про підозру.

Повідомлення про підозру (фрагмент). Фото: Facebook/Харківська обласна прокуратура

Анатолію Степанцю 65 років, він родом із села Білий Колодязь колишнього Вовчанського району. Понад 20 років служив у прикордонних військах. У 2003-2004-му працював у Вовчанській райдержадміністрації, у 2010-му очолив Вовчанську районну раду.

У 2020 році Степанець переміг на виборах мера Вовчанська. Він балотувався від «Опозиційної платформи — За життя».

Анатолій Степанець. Фото: oblrada.kharkov.ua

Російські війська захопили Вовчанськ у перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого.


Поліцейського офіцера громади з окупованого Вовчанська також підозрюють у співпраці з російськими військовими. За даними слідства, він показував їм будинки власників зброї та учасників АТО, чергував на блокпостах окупантів.

Фото на головній: скріншот відеозвернення Анатолія Степанця