Web Analytics

До Києва привезли тіла захисників «Азовсталі»

До Києва привезли тіла українських бійців — загиблих захисників комбінату «Азовсталь» у Маріуполі. Їх оглянуть судмедексперти, щодо поховання інформації поки немає.

До Києва привезли тіла загиблих оборонців «Азовсталі», які Україна та Росія обміняли «160 на 160», повідомили в Асоціації родин захисників «Азовсталі» увечері 6 червня.

«Дійсно, в Київ вже прибули тіла загиблих захисників «Азовсталі». Патронатна служба полку «Азов» зустріла та разом з лікарями провела огляд та опис тіл. Важливо зазначити, що серед тіл загиблих третина — бійці полку «Азов», належність інших тіл до різних підрозділів з’ясовується. Наразі судмедексперти ведуть роботи, які за часом, попередньо, можуть тривати до трьох місяців», — розповіли в організації.

Згодом родичів загиблих покличуть на експертизу та процедуру упізнання.

Речниця полку «Азов» Ганна Головко каже, що всі 160 тіл були з руїн «Азовсталі», пише Associated Press. За її словами, щонайменше 52 — бійці цього підрозділу.

Щодо поховань, за словами Головко, інформації поки немає.

«Поховання, скоріш за все, буде відбуватися. За інформацією від патронажної служби на цей момент, скоріш за все, будуть ховати всіх одразу. За згодою батьків», — сказала речниця «Суспільному».

Фото: Telegram/Азов — Маріуполь

Обмін тілами відбувся 2 червня на лінії фронту в Запорізькій області, повідомляли у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«В результаті переговорів за участі Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, було досягнуто домовленість про обмін тілами за формулою «160 на 160», — зазначали у міністерстві.

Операцію проводили  Мінреінтеграції, Головне управління розвідки Міноборони, СБУ, Генеральний штаб ЗСУ та інші силові структури України.

У полоні на території ОРДЛО нині може бути понад 2,5 тис. захисників «Азовсталі», заявив президент Володимир Зеленський

Перемовинами щодо обміну займається Головне управління розвідки.

«Ми знаємо, про що з росіянами можна домовлятися, знаємо цю ціну. Ми знаємо, що не можна довіряти. ГУР має займатися цим питанням і дати результат. Результат єдиний — повернути людей додому», — сказав Зеленський.

За його словами, ГУР виконало першу частину завдання — щодо вивезення людей із заводу живими.

«Сьогодні є друга частина — повернути їх живими додому. Ця місія складається навіть не з двох цих кроків», — зауважив президент.


На заводі «Азовсталь» у нині захопленому російськими військовими Маріуполі переховувалися мирні мешканці та військові — бійці «Азову», прикордонники, поліцейські. Комбінат регулярно обстрілювати та бомбардували. У квітні у міській раді заявляли про застосування росіянами надважких авіабомб, неодноразово повідомляли при критичну ситуацію з продуктами, водою та медикаментами.

1 травня президент Володимир Зеленський заявив про початок евакуації з комбінату мирних мешканців. 16 травня вивезли на окуповану територію понад 50 важкопоранених бійців. Згодом — решту захисників «Азовсталі».