Web Analytics

Суд у Києві ухвалив перший вирок військовому РФ

Російського військового, який розстріляв беззбройного мирного мешканця Сумщини, засудили до довічного ув’язнення. Він визнав свою провину.

Перший вирок російському військовому за воєнний злочин, скоєний в Україні, 23 травня ухвалив Солом'янський районний суд Києва.

Як розповіли у Службі безпеки України, засуджений — Вадим Шишимарін, командир відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії Московської області. Військового звинувачували у вбивстві беззбройного мирного мешканця Сумської області у лютому.

«Загарбник впритул випустив автоматну чергу у цивільного, який потрапив йому на очі», — йдеться у повідомленні СБУ.

Суд визнав Шишимаріна винним за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством). Йому призначили довічне ув’язнення.

В Офісі генерального прокурора уточнюють, що подія сталася у селищі Чупахівка. Вбитому місцевому мешканцю було 62 роки.

«Беззбройний чоловік, який йшов узбіччям з велосипедом та розмовляв по телефону, помер на місці всього в декількох десятках метрів від власного будинку», — кажуть в ОГПУ.

За інформацією прокуратури, російський військовий стріляв через відкрите вікно вкраденого автомобіля, в якому їхав разом із співслужбовцями.

Під час засідання прокурори представили докази: автомат засудженого АК-47М, висновки судових експертиз, результати слідчого експерименту.

Фото: gp.gov.ua

Як передає «Суспільне», 21-річний Вадим Шишимарін повністю визнав свою провину. Сторона обвинувачення просила для нього довічне ув’язнення. Адвокат Віктор Овсянніков наполягав на зміні кваліфікації справи — через те, що Шишимарін виконував наказ старшого за званням.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова каже, що за вчинення воєнних злочинів в Україні найближчим часом мають постати перед судом ще 48 російських військових, пише The Guardian.

Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі вона повідомила, що вже розслідують близько 13 тисяч справ, є приблизно 600 підозрюваних.

«Всі докази свідчать про те, що російська військово-політична еліта повернулася до жорстокої військової тактики насильства. Цивільне населення та цивільні об'єкти, зокрема лікарні, навчальні заклади та житлові будинки, систематично стають мішенню», — наголосила генпрокурорка.

Венедіктова зазначила, що вже відомо про 4600 загиблих мирних мешканців, але ця цифра, ймовірно, збільшиться.


За даними ОГПУ на 24 травня, внаслідок військових дій в Україні загинули вже 234 дитини. Найбільше — у Донецькій, Київській і Харківській областях.