Web Analytics

«Харківщина — це Україна, Україна суверенна та єдина» — звернення облради

Харківська обласна рада 9 травня схвалила звернення щодо засудження агресії Росії та підтримки територіальної цілісності та незалежності України. Його одноголосно підтримали 98 депутатів.

Звернення, яке адресували мешканцям області, президентові України, Верховній Раді та Кабінету міністрів, розглядали під час позачергової сесії 9 травня. Засідання проводили в онлайн-режимі. Як пояснили у пресслужбі Харківської облради — з міркувань безпеки.

Звернення схвалили одноголосно. «За» висловилися всі 98 депутатів, які зареєструвалися (загалом у раді їх 120).

У документі зазначається, що повномасштабне вторгнення російських військ триває вже більш ніж два місяці. Частина населених пунктів Харківщини — в тимчасовій окупації, і там війська РФ намагаються «нав’язати свої правила та закони».

«За наявної інформації, окупаційні адміністрації мають на меті створити видимість «народного волевиявлення» для легалізації власних окупаційних органів влади. Ми, депутати Харківської обласної ради восьмого скликання, категорично наголошуємо, що уся територія Харківської області була, є та буде невід'ємною частиною нашої єдиної держави — України. Закликаємо мешканців усіх без виключення населених пунктів області ігнорувати будь-які псевдореферендуми або «вибори», — мовиться у зверненні.

Наголошується, що керівництво облради, депутатський корпус та інші законно обрані органи влади не підтримують такі псевдореферендуми або незаконні вибори.

«Нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій Російської Федерації є незаконними, нікчемними, не створюють жодних правових наслідків», — вказано у документі.

Також зазначається, що депутати Харківської облради повністю підтримують позицію Верховної Ради щодо вчинення Росією геноциду,

«Харківщина — це Україна. Україна суверенна та єдина», — йдеться у зверненні.

Фотокопію рішення сесії розмістила у Facebook голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

«Ворог кожного дня завдає підступні удари по громадським об’єктам, забираючи життя у мирних громадян. Але попри все Харківська обласна рада продовжує роботу як представницький орган влади», — прокоментувала вона.

Фото: Facebook/Тетяна Єгорова-Луценко

Депутати також внесли зміни до Регламенту Харківської обласної ради — щоб мати можливість дистанційно розглядати більше питань.


Верховна Рада 14 квітня офіційно визнала дії російської армії в Україні геноцидом українського народу. З подібним проханням парламентарі звертатимуться до міжнародних організацій — ООН, ПАРЄ, НАТО тощо.

Фото на головній: Telegram/Олег Синєгубов